2024.03.19, Kedd
Ha nyár, akkor Kis-Balaton Építő Tábor
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Ha nyár, akkor Kis-Balaton Építő Tábor

magyarepitok.hu, MTI

2021.08.01. 09:30 - Kalácska-Nagy Nóra

Lapunk fotósa is betekinthetett az ország egyik legegyedibb táborába, ahol idén 27 diákot fogadtak, és minden második fiatal már visszatérőnek számít.

Hirdetés

Egyedülálló összefogás keretében, idén már negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Kis-Balaton Építő Tábor Zalaszabarban, a Kis-Balatonnál. A tábor a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Szabadics a Gyermekekért Alapítvány közös szervezésében valósul meg a több mint egy évtizedes múlttal rendelkező Holnapocska Táborban.

A sajtótájékoztatóra és tábori betekintőre a Kis-Balaton fokozottan védett területén, a Kányavári-szigeten került sor pénteken délelőtt. Az eseményen részt vett

  • Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója,
  • Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója,
  • Busa Tamás, a Nyugat - dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese,
  • valamint Kovács Tamás, a Szabadics a Gyermekekért Alapítvány képviselője.
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Szakmák népszerűsítése is folyik

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója elmondta, előremutató kezdeményezés volt a tábor megszervezése, hiszen a vízügyi és a természetvédelmi szakterület szorosan kapcsolódik egymáshoz itt, a Balaton és a Kis-Balaton térségében. A fiatalok az alapoktól megismerhetik, miért is van szükség például a csatornatisztításra, vagy mit jelent az algásodás.

Úgy vélekedett: sok feladatot kell elvégezni ahhoz, hogy a táj ugyanilyen szép maradjon, miközben a résztvevők körében a vízügyi szakmákat is népszerűsítik, akár közülük kerülhetnek ki a jövőbeli szakemberek.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója arról beszélt, hogy az alapfeladatuknak számító természetvédelem mellett az ökoturisztika is kiemelt terület a működésükben, a 15 látogatóközpontot vállalkozók bevonásával üzemeltetik.

Idén a kápolnapusztai bivalyrezervátumban is tevékenykednek a táborlakók, ahol festéssel, karbantartással, hulladékgyűjtéssel, felújítással foglalatoskodnak. "Beoltják" őket természetvédelemmel, ami azután felnőttként is szívügyük lehet - fogalmazott.

 

A táborozók komoly munkát végeznek

Busa Tamás, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese elmondta, az elmúlt években a táborozók egyebek közt kézi erővel bedolgoztak 60 köbméternyi zúzott követ 100 kilométer hosszú töltésburkolat javítása során, de vízügyi műtárgyakat, épületeket festettek, kültéri bútorokat újítottak fel, kilátót tettek rendbe.

Kovács Tamás, a Szabadics a Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi tagja arról számolt be, hogy

idén 27 diákot fogadtak az építőtáborban - többségében a főváros környékéről -, minden második fiatal már visszatérőnek számít. Jelezte, hogy a résztvevők számára közösségi kapcsolatokat és a természettel való élményszerű találkozást is jelenti a táborozás.

Kovács Tamás

Kiváló csapatépítő programokat kínálnak

A táborba középiskolás diákok jelentkezhettek, akik 8 napot és 7 éjszakát töltenek el a festői szépségű helyen, a zalaszabari Holnapocska Táborban. A résztvevők a délelőttöket munkával töltik a Kis-Balatonnál, ahol hasznos tevékenységet végezve, valódi értéket teremtve töltik a mindennapjaikat: kertészkednek, kerítéseket, kapukat csiszolnak és festenek. A táborozók kizárólag a nemzeti park területén végeznek hasznos munkát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Nyugat - dunántúli Vízügyi igazgatóság munkatársainak vezetésével.

Délutánonként viszont a szórakozásé, a kalandoké a főszerep, hiszen a tábor Magyarország legnagyobb szórakoztató parkja, a Zobori Élménypark közepén helyezkedik el. A zalaszabari programokon túl balatoni és zalakarosi strandolás, kirándulások, közösségi programok is a tábori hét részét képezik. A tábor kiváló csapatépítő, ami segíti a diákok összekovácsolódását, a közösségi érzés erősítését.

A szervezők közös küldetésnek tekintik, hogy ha rövid időre is, de kiszabadítsák a fiatalokat a számítógépek és a mobiltelefonok virtuális világából.

Galéria

AktuálisSzabadics Zrt.Szabadics a Gyermekekért Alapítvány Holnapocska TáborKis-BalatonZalaszabar

Hírlevél

Hirdetés