2024.04.24, Szerda
Több mint ezerágyas kórház épül Kelenföldön

Több mint ezerágyas kórház épül Kelenföldön

magyarepitok.hu

2016.10.13. 13:51 - Hegedűs Gergely

Noll Tamás építészt bízza meg a kormány a kelenföldi szuperkórház tervezésének előkészítésével. Építészetileg is kimagasló épület kialakítása a cél közel a metróhoz, több mint 100 ezer négyzetméteres alapterülettel.

Hirdetés

Lázár János szokásos csütörtöki kormányinfóján beszámolt a Dél-Budán tervezett egészségügyi centrummal kapcsolatos intézkedésekről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány döntése értelmében Noll Tamást bízzák meg az épület tervezési munkájának előkészítésével. Nem csupán funkcióját tekintve, hanem építészeti értelemben is kimagasló épületet szeretnének létrehozni.

A miniszter beszédéből az is kiderült, az építés pontos helye még nem került kiválasztásra, de összesen 8-10 hektárnyi terület kialakításához indul majd meg a szükséges telkek megvásárlása. Az épület több mint 100 ezer négyzetméteres lesz, a legfőbb szempont az, hogy az M1-M7-es autópálya és a metró is közel legyen hozzá.

A koncepció vázát a kormány júniusban ismertette, eszerint a kelenföldi szuperkórház mellett

  • Észak-Pesten a Honvédkórházat (Róbert Károly körút) fogják megerősíteni,
  • Dél-Pesten az Egyesített Szent István és Szent László Kórház biztosít ellátást (Nagyvárad tér),
  • Észak-Budán pedig egy következő fejlesztési periódusban új kórház létesülhet.

A kormány emellett a Kútvölgyi kórház fejlesztése mellett van, ahol sportellátási centrumot is létrehoz, a Szent János kórház pedig nem lesz szuperkórház.
 

Fejleszt a SOTE, eldőlt az R11-es út dilemmája

Lázár János arról is beszámolt, a kormány jóváhagyta a Semmelweis Egyetem (SOTE) arra vonatkozó javaslatát, hogy Budapesten új gyermekgyógyászati központ létesüljön, emmellett fejlesszék a gyógyszerész kart és a fogklinikát is.

A kormányinfón szóba került az Esztergom gyorsforgalmi elérhetőségét biztosító, a 102-es utat kiváltó R11-es út megépítése is. A miniszter elmondta, a kormány döntése értelmében a két lehetséges nyomvonal közül a nyugati nyomvonal valósul meg 90 milliárd forintos beruházásban.

Mi épül?M1-es autópályaegészségügyi fejlesztésR11-es út

Hírlevél

Hirdetés