2024.04.23, Kedd
Visszanyerte eredeti pompáját ez a 190 éves Szabolcs megyei kúria
MTI

Visszanyerte eredeti pompáját ez a 190 éves Szabolcs megyei kúria

MTI, kozbeszerzes.hu

2016.11.19. 13:45 - Antal Zsófia

Pénteken átadták a 200 millió forintos kormányzati támogatással felújított Czóbel-kúriát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Anarcson.

Hirdetés

Az 1826-ban Czóbel László helyi nagybirtokos által klasszicista stílusban építtetett földszintes épület eredeti funkciója nemesi lakóház volt. Egykor ebben az úrilakban őrizték Luther és Kálvin korabeli képmásait, Simonyi óbester kardját, több pompeji vázát, bronzkori tárgyakat és eredeti régi festményeket, a falakat pedig több Mednyánszky- és Büttner-festmény díszítette.

Az elmúlt közel száz év során az épületet többször átalakították és bővítették, egy ideig orvosi rendelőként és könyvtárként is funkcionált. Azonban az utóbbi évtizedekben lakatlannál vált, állapota ekkor erősen leromlott. A műemléki védettséget élvező kúria megmentése érdekében a község önkormányzata többször pályázott a felújításra, forrást azonban csak 2015-ben sikerült szerezni.

Kalinák József polgármester a pénteki átadáson elmondta: a régi, kétszáz éves épület nagyon rossz műszaki állapotban volt, amelyet a felújítás során végül teljesen az alapokig vissza kellett bontani. A falakat újraépítették, de az elkészült épület formailag teljesen megegyezik a korábbi kúriával. A felújítást a budapesti Nyírépszer Hungária Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végezte el.

 

kép: MTI

A kúria vagyonkezelési jogát gyakorló önkormányzat a tervek szerint emlékszobát rendez be az Anarcson született Czóbel Minka (1855-1947) költő-műfordító emlékére, de lesznek időszakos és művészeti kiállítások, a dísztermet pedig konferenciák és rendezvények tartására hasznosítják majd.

Az épület körüli hét és fél hektáros angolkert felújításához 2013-ban kapott 188 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást a község, a kertbe sima levelű páfrányfenyőket, vasfákat, tulipánfákat, platánokat és tölgyeket telepítettek. A kertben található Czóbel Minka sírja is.

műemlékfelújításMi épül?építőipari cégekAnarcs

Hírlevél

Hirdetés