2024.03.19, Kedd
Így néz ki a főváros átfogó sportfejlesztése

Így néz ki a főváros átfogó sportfejlesztése

magyarepitok.hu

2017.01.12. 09:17 - Hegedűs Gergely

A Kemény Ferenc Program többek közt új atlétikai stadion és jégcsarnok, extrém szabadidőpark, valamint lovas, evezős és teniszközpont felépítését célozza be.

Hirdetés

A kormány 11 sportberuházásból álló létesítményfejlesztési tervet fogadott el. A Magyar Közlönyben közzétett Kemény Ferenc Program célja a hazai verseny- és szabadidősport sportszolgáltatások fejlesztése, az olimpiai felkészülés feltételeinek biztosítása, valamint egyes sportágak elterjedésének és hozzáférhetőségének javítása. A sportlétesítmény-fejlesztési programól Fürjes Balázs, a magyar olimpiai pályázat vezetője csütörtökön elmondta, az olimpiától függetlenül valósul meg. "A létesítményekre az olimpiától függetlenül szükség van az országban" - fogalmazott a kiemelt budapesti beruházások kormánybiztosa.
 

A Kemény Ferenc Program részeként az alábbi fejlesztési elemek valósulnak meg:

  • Budapesti Xtrém Szabadidő Park (a helyszín Észak-Csepel, XXI. kerület),
  • Dunai Evezős Központ (Soroksári-Duna-ág),
  • Budapesti Atlétikai Stadion és szabadtéri edzőpályák (Sport és Szabadidőközpont, valamint Budapest XXI. kerület, Észak-Csepel),
  • fedett pályás atlétikai multifunkciós csarnok (Budapest XXI. kerület, Észak-Csepel),
  • új Budapesti Teniszközpont (Budapest XXI. kerület, Észak-Csepel),
  • új Budapesti Velodrom (Budapest III. kerület, volt Fővárosi Gázgyár területe),
  • Takács Károly Nemzeti Lövészeti Központ (ORFK RSZKK Nagytétényi lőtér),
  • Nemzeti Lovas Központ (Üllői Tangazdaság, Üllő),
  • új jégcsarnok, uszoda és futókör a Budapesti Olimpiai Központ területén (XIV. kerület, Budapesti Olimpiai Központ),
  • BOK Sportcsarnok- új „B” Csarnok (XIV. kerület),
  • a Népliget jelenleg is sportolásra hasznosított területének fejlesztése (X. kerület).


Kulcsszerepben a kormánybiztos és a KKBK

A kormányhatározatból az is kiderül, hogy a 11 fejlesztési elem az olimpiai pályázathoz kapcsolódó városrendezés és közlekedésfejlesztés korábbi kormányhatározatával (1054/2016. - II. 15.) összhangban valósul meg.  

A rendelet egyúttal felhívja az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztost, hogy gondoskodjon a tervpályázati eljárások lefolytatásáról, ennek határideje május 31. A kormánybiztos feladata emellett a beruházási program megtervezése, akárcsak megvalósítás és az üzemeltetés feltételrendszerének kialakítása. Az erről szóló előterjesztést a biztosnak az emberi erőforrások minisztere, a sportszövetségek és a nemzeti fejlesztési miniszter bevonásával kell elkészítenie.

A programhoz szükséges ingatlanok körének meghatározását a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. feladataként jelöli meg a határozat. A KKBK-nak emellett meg kell határoznia a megfelelő jogviszonyokhoz szükséges intézkedéseket, és ennek forrásigényét. Az egységes tulajdoni, vagyonkezelői és használói jogviszonyok megteremtése a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. feladata lesz.

A Kemény Ferenc Program előkészítéséhez a kormányhatározat 744,8 millió forintos forrást biztosít a KKBK Zrt. által felhasználható módon (elsősorban a tervpályázatok előkészítése, lefolytatása, az eredmények reprezentációja és a kommunikáció feltételeként).

Mi épül?sportberuházások2024-es olimpia

Hírlevél

Hirdetés