2024.04.20, Szombat
Tíz pécsi épület szociális bérlakásai kapnak teljes felújítást
maps.google.com

Tíz pécsi épület szociális bérlakásai kapnak teljes felújítást

MTI

2017.01.20. 10:42 - Antal Zsófia

610 millió forintból folytatódik a szociális városrehabilitációs program Pécs keleti városrészeiben.

Hirdetés

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből 610 millió forinttal támogatott „Szocfészek” elnevezésű projekt keretében a Füst és a Tárna utca, illetve a Pék sor tíz épületében található 48 szociális bérlakást felújítják, bővítik és komfortosítják - részletezte Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője annak kapcsán, hogy a közelmúltban aláírták a projekt támogatási szerződését.

Az ingatlanokon elbontják a különálló és a főépületekhez házilag hozzáépített melléképületeket és árnyékszékeket. A felújított, bővített lakásokban fürdőszobát, WC-helyiségeket és különálló konyhákat is kialakítanak. Minden ingatlan esetében azonos műszaki tartalom valósul meg úgy, hogy a lehető legkönnyebben kezelhető és karbantartható berendezésekkel, illetve szaniterekkel gazdagodjanak a lakások.

Az épületek teljes energetikai felújítását is tervezik: külső hőszigetelést és korszerű nyílászárókat kapnak. A pályázatnak köszönhetően a teljes közművesítés is megoldódik; az épületek közelében új kommunális hulladékgyűjtő szigetek épülnek. A felújítást követően minden lakásban előrefizetős elektromos- és ivóvíz-mérőórákat építenek be.

A projekt közbeszerzése elindult, a program idén tavasszal megkezdődhet, és 2018 őszére be is fejeződhet. Hoppál Péter reményének adott hangot, hogy a városrehabalitiáció eredményeképpen a keleti városrészben szegregációval érintett lakosok társadalmi és munkaerő-piaci integrációja is felgyorsul.

 

A baranyai megyeszékhely a kedvezőtlen demográfiai helyzet, az alacsony iskolázottság, a tartós munkanélküliség magas szintje, az alacsony társadalmi státusz és az erősen leromlott környezet miatt indította el szociális fejlesztési programját 2013-ban. Ennek eredményeként Pécs keleti városrészeiben – Pécsbányán, Pécs-Somogyban, a Hősök terén és a György-telepen – javult a lakókörnyezet és az ott élők szociális helyzete.

Mi épül?PécsTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)lakásfelújítás

Hírlevél

Hirdetés