2024.04.18, Csütörtök
Hatalmas beruházást hajt végre az Alföldi Tej Debrecenben
(illusztráció)

Hatalmas beruházást hajt végre az Alföldi Tej Debrecenben

civishir.hu

2017.02.08. 10:58 - Antal Zsófia

A cég 12 milliárd forintból új feldolgozóüzemet hoz létre, mely 181 új munkahelyet teremt.

Hirdetés

Erősít az élelmiszeriparban Debrecen, ahol az Alföldi Tej mintegy 12 milliárd forintos beruházással hozza létre új üzemét – értesült a civishir.hu. Mélykuti Tibor, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a fejlesztéssel várhatóan 10 milliárd forinttal nő a vállalat értékesítési árbevétele, amely most több mint 40 milliárd forintot tesz ki. A termékek 30 százalékát főleg keletre értékesítik.

Az ügyvezető igazgató ismertette, hogy azért döntöttek a beruházás mellett, mert a csoport által termelt tej mennyisége meghaladta a székesfehérvári üzem évi 245 millió literes kapacitását. A tej 20 százalékát így alapanyagként kell értékesíteni, sok esetben jelentős veszteséggel. A debreceni beruházással kiváló anyagból magas hozzáadott értékű termékeket szeretnének előállítani. A legmodernebb technológia beépítésével évi 8500 tonna sajtot és 7000 tonna porított terméket gyártanak majd. Az elmúlt évtizedekben nem volt ilyen nagyságrendű beruházás a tejiparban - tette hozzá. A kapacitás bővítésével lehetőség nyílik a beszállítói kör növelésére is.

Mélykuti Tibor, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója a cég beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján 2017. február 8-án. (fotó: MTI)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a kormány 4,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a beruházáshoz. Hozzátette, hogy sikerült a kínai kormánnyal megállapodni a magyarországi tejtermékek exportjáról, a kínai szakemberek elvégezték az Alföldi Tej auditját, így hamarosan megindulhatnak a vállalat termékei Kínába is.

Az Alföldi Tej Kft.-t 2003-ban alapította 23 tejtermelő, azóta dinamikusan fejlődött, 102-re emelkedett a taglétszáma. Közülük 30 százalék egyéni vállalkozó és kistermelő, a többi társas vállalkozás, amelyek több mint 5000 munkavállalót foglalkoztatnak. A nyilvános cégadatok szerint az Alföldi Tej Kft. 2015-ben 42,9 milliárd forint értékesítési árbevételt és 216 millió forint adózott eredményt ért el, míg egy évvel korábban 40,1 milliárd forint árbevételt és 405 millió forint eredményt könyvelhetett el. Az Alföldi Tej 320 millió liter tejet vásárol fel évente, ezzel a legnagyobb felvásárló: a vállalatcsoport tagjainak termelése a magyarországi nyerstej termelés negyedét teszi ki.

Mi épül?Debrecenüzemépítésélelmiszeripar

Hírlevél

Hirdetés