2024.03.29, Péntek
Elkezdődött a 30 milliárdos visontai élelmiszeripari beruházás

Elkezdődött a 30 milliárdos visontai élelmiszeripari beruházás

magyarepitok.hu

2017.04.24. 12:08 - Hegedűs Gergely

A Heves megyében épül meg Magyarország egyetlen búzakeményítő gyára.

Hirdetés

Megtartották a Visonta Projekt Kft. búzafeldolgozó üzemének ünnepélyes alapkőletételét – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből. A közel 30 milliárd forintból megvalósuló beruházás több mint 250 főnek ad munkalehetőséget, emellett közvetetten több mint 500 ember megélhetését biztosítja a régióban az NGM tájékoztatója szerint. A 33 ezer négyzetméteres üzem Magyarország egyetlen búzakeményítő gyára lesz.


Az üzemeltetéshez a mátrai erőmű ad gőzt és áramot

Az üzemben 250 ezer tonna búzát dolgoznak fel évente hulladékmentesen. A 2015-ben alapított Visonta Projekt Kft. tulajdonosa, Mészáros Lőrinc az alapkőletételen elomondta, a búzát Heves és Szolnok megyéből szeretnék beszerezni. A gyár modern technológiával állít elő különböző típusú keményítőt, módosított keményítőt, alkoholt és takarmánytermékeket további felhasználásra főként az élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyipar számára. Az előállított termékek 70 százalékát exportra szánják.

 

Mészáros Lőrinc, a Visonta Projekt Kft. tulajdonosa, Tóth László, a Duna Aszfalt Kft. ügyvezető igazgatója, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Tóth Anett, a Visonta Projekt Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) a Visonta Projekt Kft. búzafeldolgozó üzemének alapkőletételén. (fotó: MTI)

 

A visontai Mátrai Erőművel kötött megállapodás alapján a búzakeményítő gyár hulladékgőzt és tranzit nélküli elektromos áramot vesz igénybe a beruházáshoz és az üzemeltetéshez. Az építkezés várhatóan 2018 májusára fejeződik be, a gyár néhány hónap próbaüzem után kezdi meg a termelést és az értékesítést.


Emelkedő hozzáadott érték

Az alapkőletételen jelen levő Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy az új üzem létrejöttével emelkedik a magas hozzáadott értékű termékek előállítása, ami új piaci lehetőségeket nyit meg, itthon és külföldön egyaránt.

Hozzátette, az Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiában és az ehhez szorosan kapcsolódó Irinyi Tervben is alapvető célként szerepel, hogy a magyar élelmiszeripari alapanyagokat minél nagyobb mértékben hazánkban dolgozzák fel, ezáltal növelve a hazai hozzáadott értéket, a foglalkoztatást és exportképességet.

Mi épül?élelmiszeriparVisonta

Hírlevél

Hirdetés