2024.04.18, Csütörtök
Madárparadicsom és látványos kirándulóhely jön létre a Kiskunsági Nemzeti Parkban
palmonostora.hu

Madárparadicsom és látványos kirándulóhely jön létre a Kiskunsági Nemzeti Parkban

MTI

2017.04.03. 10:42 - Antal Zsófia

A park igazgatósága 300 millió forintot nyert a Péteri-tó eredeti mederalakulatának helyreállítására, mely több száz állatfajnak, köztük számos védett madárnak teremt biztonságos élőhelyet.

Hirdetés

Tajti László területkezelési igazgatóhelyettes csütörtökön elmondta: a Bács-Kiskun megyei Petőfiszállás, Pálmonostora és Csengele között fekvő egykori szikes tó és a környékén lévő szikespuszta-maradvány kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület. A már most is gazdag madárvilágnak otthont adó tó a fejlesztéssel szervesen kapcsolódik majd a Tisza-völgyet mint kiemelt nemzetközi jelentőségű madárvonulási útvonalat kísérő szikes tavak észak-déli irányú láncolatába, továbbá a térség egyik látványos kirándulóhelyévé válhat.

Az igazgatóhelyettes ismertette, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) támogatásával megvalósuló élőhely-rekonstrukció során:

  • gát- és töltésbontással egységesítik a tómedret,
  • a nyílt vízfelületek növelése érdekében a nádas felületét mintegy 30 hektárral csökkentik,
  • felújítják a feltöltő csatornákat és a hozzájuk kapcsolódó műtárgyakat, amelyek a tó vízutánpótlását biztosítják, valamint hosszú távon a természetvédelmi célú vízvisszatartást szolgálják,
  • felszámolnak minden olyan létesítményt, amely az egykor itt folytatott halgazdálkodást szolgálta, ezzel is növelve a terület természetességét,
  • a megszüntetett gátat kiváltó utat felújítják,
  • egy újabb kilátót, valamint egy madármegfigyelő lest is építenek.

A megújuló vizes élőhely és látványos madárparadicsom a környező településekről, valamint Kiskunfélegyházáról és Kecskemétről is számos érdeklődőt vonzhat majd. Jelenleg a munkálatok tervezése és előkészítése folyik, a terepi kivitelezés 2018-ban kezdődhet meg.

 

Mintegy 200 madárfaj fordul elő a területen

A Péteri-tó növénytani értékei közé tartozik a mocsári- és tengerparti kígyófű, az agárkosbor és a poloskaszagú kosbor. A jellemző fészkelő fajok a nagy goda, a gulipán, a feketenyakú vöcsök, a vörösgém, a cigányréce, a bölömbika és a kék vércse. Ezek mellett átvonuló madarak is találnak itt pihenő- és táplálkozó helyet, mint a vörösnyakú vöcsök, az üstökös gém és réce, a halász sas, a fattyúszerkő és a lócsér.

Kétéltűekben és hüllőkben is gazdag a terület. Jelentős állományai élnek itt a mocsári teknősnek, a vöröshasú unkának, a dunai tarajosgőtének, a vízi siklónak is, de számos vidracsalád is otthonra lelt a Péteri-tónál.

Mi épül?földmunkaKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)kilátókCsengeleBács-Kiskun megye

Hírlevél

Hirdetés