2024.04.23, Kedd
Napokon belül indul a hármas metró felújítása
iho.hu

Napokon belül indul a hármas metró felújítása

MTI

2017.09.04. 11:28 - Antal Zsófia

A BKV a Strabaggal és a Swietelsky-vel szerződött a feladatra, a munkák összértéke közel 72 milliárd forint.

Hirdetés

Aláírták a 3-as metróvonal északi, azaz Újpest-Központ és a Dózsa György út közötti szakaszának megállóira, valamint az alagút felújítására vonatkozó vállalkozói szerződéseket hétfőn Budapesten. A BKV előbbire a korábbi hírekkel összhangban a Strabag Építőipari Zrt.-vel, valamint utóbbira a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel szerződött.

A szerződéseket Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója, a Strabag Építőipari Zrt. részéről Márkus György és Fövényi Gábor igazgatósági tagok, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. részéről Völgyesi Zsolt Károly ügyvezető és Horváth Róbert műszaki igazgató írta alá.

Tarlós István főpolgármester (j) a 3-as metróvonal rekonstrukciójához kapcsolódó szerződés aláírásán a Főpolgármesteri Hivatalban. Balra az aláírók, Völgyesi Zsolt Károly és Horváth Róbert (b2), valamint Márkus György (b3) és Fövényi Gábor (b4). (fotó: MTI)

Tarlós István főpolgármester közölte: az állomások felújítására vonatkozó szerződés értéke nettó 24,1 milliárd forint, az alagúti munkákra vonatkozóé pedig 47,8 milliárd forint. A Strabag számára az állomások forgalomba helyezésének határideje 2018. november 30., a végső átadás-átvételé pedig 2018. december 30. A Swietelsky-vel megkötött szerződés vonatkozik az alagúti, vágányépítési munkákra, a biztosítóberendezés felújítására, a vasúti távközlési, központi diszpécserrendszerek korszerűsítésére is, itt valamennyi munka végső átadás-átváteli határideje 2020. augusztus 24.

Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója (j), Völgyesi Zsolt Károly, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. ügyvezetője (k) és Horváth Róbert műszaki igazgató aláírja a 3-as metróvonal rekonstrukciójához kapcsolódó vállalkozási szerződést a Főpolgármesteri Hivatalban 2017. szeptember 4-én. (fotó: MTI)

A főpolgármester részletezése szerint a most aláírt szerződésekkel érintett munkának vannak felszíni fázisai is, a kivitelezés napokon belül megkezdődik. Hozzátette, hogy az északi szakaszon lifteket építenek az Újpest-Központ, az Újpest-Városkapu, a Gyöngyösi utca és Forgách utca állomásokon. Az Árpád híd állomásnál már van lift, egyedül a Dózsa György úti állomáson nem lesznek liftek, de a meglévő lépcsők mellé mozgólépcsőket építtetnek.

Bolla Tibor a szerződéskötéseket követően elmondta: a metró lezárása október végén várható; ez attól függ, hogyan haladnak a munkák. Az állomások teljesen megújulnak, kicserélik a világítást is a mostani kor igényeinek megfelelően. Ismertette azt is, hogy a buszpótlási útvonalak kiépítése az északi szakaszon befejeződött, és hogy a középső és a déli szakasz állomásainak felújítására vonatkozó tendereket hamarosan újra kiírják.

StrabagM3-as metróSwietelsky Vasúttechnika Kft.Mi épül?metrófelújításBKK

Hírlevél

Hirdetés