2024.03.29, Péntek
Felújították az Alföld egyik legszebb vasútállomását
primepito.hu

Felújították az Alföld egyik legszebb vasútállomását

magyarepitok.hu, primepito.hu, vfmk.hu

2017.09.18. 10:59 - Szabó Ákos

Az 1880-ban, romantikus stílusban épült megálló rekonstrukciójában a homlokzatot régi fényképek alapján állították vissza eredeti formájában, az állomás belső tereit pedig modernizálták.

Hirdetés

Átadták a felújított karcagi vasútállomást hétfőn, a 282 millió forintos beruházást a budapesti Prím Építő Kft. kivitelezte. Az előkészületi munkálatokat júliusban kezdték el a helyi védettségű épületen.

A karcagi vasútállomás 1880-ban épült romantikus stílusban, utoljára 1988-ban újították fel, az állapota nem felelt meg a jelenlegi elvárásoknak. A helyreállítás során a homlokzati díszeket korabeli fényképek és a környező, ugyanabban az időszakban elkészült épületek kinézete alapján alakították ki, ügyeltek arra, hogy a helyi védettségű épület eredeti jellege megmaradjon - derül ki a kivitelező honlapján elérhető információkból.

(primepito.hu)


Új park és buszforduló is épült az állomáshoz

A külső és belső rekonstrukció keretében a burkolatfelújításon kívül nyílászárókat cseréltek ki, energiahatékony rendszereket szereltek fel, több irodát és vizesblokkot is korszerűsítettek. Elbontották a régi lépcsőt és új, háromkarú feljárót építettek fel. Az ajtókat lecserélték, az új bejáratot gazdaságosan és vandálbiztosan alakították ki.

fotó: MTI

A MÁV hétfői közleménye szerint korszerűbbé váltak az utasterek, az utaskiszolgálás és az utasinformációs rendszer is. Az állomás épületei teljes körű vízszigetelési, tetőszerkezeti és épületgépészeti modernizálást kaptak. Az állomás mellett parkot és buszfordulót alakítottak ki, és bővült a kerékpártároló kapacitás is.


Még az idén Tapolca is új állomást kap

 A közeljövőben a kisújszállási, majd a püspökladányi állomásépületek felújítása kezdődik, amelyek befejezése 2018-2019-re várható. Idén a karcagi mellett a kaposvári, a keszthelyi és a balatonfüredi korszerűsített állomásépületeket is átadták. A tervek szerint év végéig befejeződik az uniós forrásból finanszírozott tapolcai állomásépület felújítása is.

műemlékfelújításMi épül?vasútfejlesztésKarcag

Hírlevél

Hirdetés