2024.04.17, Szerda
Év végére elkészül az egri történelmi városfal rekonstrukciója
youtube.com

Év végére elkészül az egri történelmi városfal rekonstrukciója

MTI

2017.11.23. 11:14 - Antal Zsófia

A nyár végén indult felújítás során 140 méter hosszú falszakaszt mentenek meg az utókor számára.

Hirdetés

A egri vár állagmegóvó rekonstrukciójához kapcsolódóan hamarosan megújul a régi városfal egy szakasza – jelentette be szerdán a beruházás helyszínén Habis László polgármester. Ez a Modern Városok Program keretében több mint 6 milliárd forint értékben megvalósuló beruházások leghamarabb elkészülő eleme.

Az Eger történelmi centrumát hajdan körülvevő városfal rekonstrukciója nyár végén kezdődött és várhatóan év végéig befejeződik. A helyreállítás keretében csaknem 57 millió forintból egy 16., illetve 17. században épült, városképi jelentőségű műemléki értéket sikerül megmenteni az utókornak.

Cene János, a kivitelező egri Geoteam Kft. ügyvezetője közölte: eddig mintegy 220 köbméternyi bontást végeztek el, mellyel a korabelihez nem illő építőelemeket, illetve a „kifagyott" köveket távolították el. Több mint 200 négyzetméternyi részt a felületre korábban felhordott vakolattól is meg kellett tisztítaniuk. A teljes falfelületet felfrissítik, illetve az eredeti kövekből újraépítik és összesen csaknem 1000 négyzetméteren végzik el a hézagok kifugázását.

 

A következő lépés a turisztikai attrakcióvá fejlesztés

A polgármester kiemelte: a még fellelhető falmaradvány teljes egészét felújítják, a mintegy 140 méter hosszú szakasz rossz állapota miatt ez komoly feladatot adott és ad jelenleg is a kivitelezőknek. Sok helyen erősen repedezett volt az építmény, melyből a riolittufa kőzetanyag is mállott.

Kitért arra is, hogy a vár állagmegóvó felújításával és turisztikai attrakcióként történő fejlesztésével kapcsolatos tervezőmunka ugyancsak tart: jelenleg a közbeszerzési eljárásra beérkezett ajánlatok szakmai értékelése folyik.

műemlékfelújításMi épül?építőipari cégekModern városok programEger

Hírlevél

Hirdetés