2024.04.24, Szerda
Megmenekül a pusztulástól az egri várról leszakított bástya
(fotó: magyarvagyok.info)

Megmenekül a pusztulástól az egri várról leszakított bástya

magyarepitok.hu

2017.05.23. 11:13 - Hegedűs Gergely

A vár újabb fejlesztési ütemében a középkori főtere, északi bástyái és székesegyháza is újjászületik, emellett helyreállítják az egykori városfal megmaradt részét.

Hirdetés

Megjelent az egri vár felújításának következő ütemére kiírt közbeszerzés a TED-en. A hirdetményben az egri vár állagmegóvó felújításának lebonyolítói és műszaki ellenőri feladataira várja az ajánlatokat ez egri önkormányzat. Az állami támogatásból megvalósuló projekt tervezett összköltsége bruttó 4,8 milliárd forint a hirdetmény szerint.

A turistamagazin.hu korábbi cikke szerint a fejlesztések elsődleges célja a 16. századbeli állapotok megidézése. A mostani hirdetmény szerint a főbb érintett területek:

  • a vár középkori főtere és a Dobó István-palota rekonstrukciója;
  • a középkori székesegyház (melynek jelenleg csak az alapfalai állnak) részleges rekonstrukciója és környezetének megújítása;
  • a vár északi bástya-rendszerének, valamint a Gótikus-palota és környezetének helyreállítása, rekonstrukciója (Föld-bástya, Tömlöc-bástya);
  • az egykori városfal jelenleg is álló, de leromlott állapotban lévő szakaszának helyreállítása (Városfal utca);
  • Az egri vár részét képező Zárkándy-bástya helyreállítása, állagmegóvása. A végső pusztulás küszöbén álló bástyát a 20. század legelején épült vasútvonal vágta le a várról.
fotó: mindenamieger.blogspot.hu - balra a leszakított bástya

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az egri vár legutóbbi fejlesztése tavaly májusban zárult le. A 2,2 milliárdos turisztikai beruházás eredményeképpen többek közt a vár 1596 után újra elérhetővé vált a föld alatt a Dobó utcából, és újra látogathatóvá vált a legmagasabb pontja.

Mi épül?Egervárak

Hírlevél

Hirdetés