2024.06.25, Kedd
420 éve beomlott folyosón lesz újra elérhető az egri vár

420 éve beomlott folyosón lesz újra elérhető az egri vár

2016.05.09. 09:44 - Hegedűs Gergely

Befejeződött az egri vár 2,2 milliárdos turisztikai fejlesztése. A vár 1596 után újra elérhető lesz a föld alatt a Dobó utcából, és újra látogathatóvá válik a legmagasabb pontja.

Hirdetés

Az egri vár két összesen mintegy 2,2 milliárd forintos, uniós forrásból megvalósult beruházással újult meg, elsősorban turisztikai céllal. A fejlesztésnek köszönhetően újra látogathatóvá vált kazamata átadását május 14-én, szombaton ünneplik az Emlékhelyek napján.

Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója az MTI-nek felidézte, a vár rekonstrukciója 2009-ben kezdődött, a 2014 végén zárult első ütemben készült el a látogatók elől évtizedek óta elzárt Török-kert rekonstrukciója, a vársétány, felépült a fegyvertár, befejeződött a közművek cseréje és elkészült a Szép-bástya rekonstrukciója is.    

A most záruló második ütemben az aknafolyosó meghosszabbításával a Dobó utca 12. szám alatti épületből is feljárás nyílik a várba. Az aknafolyosó egy része korábban is látogatható volt, ám annak déli vége még a vár 1596-os ostroma során beomlott, így ez a rész 420 év után lesz ismét járható.

Kitért arra is, hogy bár a Szép-bástya rekonstrukciója még az első ütem része volt, a nagyközönség számára most nyílik majd csak meg. Az eredetileg ágyúdombként funkcionáló bástya a 19. század elején lett búcsújáró hely, az 1950-es évek óta azonban lezárt terület volt. Az újra látogathatóvá váló bástya lett a vár jelenlegi legmagasabb pontja.

Lényeges eleme volt a beruházásnak a kazamata szigetelése és alagcsövezése. Megújult a kazamatához kapcsolódó Gergely-bástya is: gyilokjárót és térkövet kapott a terület. A meghosszabbított kazamata- és  pincerendszerrel több, mint 200 méterrel megnőtt a látogatható föld alatti erődrendszer. Ám ezzel együtt is csak mintegy 20-25 százalékban járható be ez a világ.

A május 14-i rendezvényt 9 órakor a belvárosból induló felvonulás nyitja meg. Az ünnepség 10 órakor kezdődik a Dobó-bástya előtti sztélénél. Fél 11-kor pedig 350 egri kisdiák a palota udvarán idézi fel az 1552-es ostromot. A felújított kazamatában 11 órakor tartják a projekt átadóünnepségét, egyben megnyitják a Lőporfüst-Kövek között című kiállítást is.

A továbbiakban egyebek mellett vitézi próbák, tárlatvezetések és apródképzés is várja az érdeklődőket, a programok sorát pedig 16 órakor táncház zárja.    

A kazamatában nyíló új kiállítás kurátora, Kelenik József történész tájékoztatása szerint a várépítészetet és a várharcot bemutató kiállítótér számos újdonsággal várja a látogatókat.    

(mti)

Mi épül?Eger

Hírlevél

Hirdetés