2024.04.20, Szombat
Már a befejező szakipari munkák zajlanak az Andrássy út új szállodájában
Fotók: Market Zrt.

Már a befejező szakipari munkák zajlanak az Andrássy út új szállodájában

magyarepitok.hu

2021.11.15. 12:12 - Hegedűs Gergely

A 135 éves fővárosi műemléképületet megújító projektet a kivitelező Market Építő Zrt. és a termékeket szolgáltató Cemix szemszögéből is megvizsgáltuk.

Hirdetés

A Market Építő Zrt. kivitelezésében új szállodát alakítanak ki Budapest egyik legjelentősebb övezetében: az A52 Hotel egy műemléki épületben jön létre az Andrássy út 52. szám alatt. A 121 szobás, három csillagos szálloda kialakítása során a generálkivitelező cég többek közt a Cemix Hungary Kft. termékeit alkalmazza. A beruházásról legutóbb májusban írtunk, amikor elérte a legmagasabb pontját, a mostani cikkünkben pedig a kivitelező és a gyártó vállalat egy-egy szakembere segítségével számolunk be róla.

Fotók: Market Zrt.


Az 1884 és 1886 között létrejött épület homlokzati megoldása és szobrászati részletei korának figyelemre méltó munkája, erre utalnak a Market Építő Zrt. építésvezetője, Szerencsés Botond szavai is:

„Egy meglévő épület új funkcióval történő felújítása, átalakítása mindig nagy kihívást jelent. Különösképp igaz ez, ha kiemelt lokációjú, 135 éves, országos műemlékvédelem alatt álló épületről van szó. A kivitelezés során folyamatos odafigyelésre van szükség az épület műemléki értékeinek megóvásához.”


Kiemelt figyelmet kapott a süllyedés megakadályozása

További kihívást jelentett, hogy a tavaly januárban kezdődött projekt elején jelentős mennyiségű bontást végeztek. Az épület régi, négy légudvarát és csatlakozó szerkezeteit a tetőszinttől a pincéig el kellett bontani” – árulta el Szerencsés Botond.

„A teljes fa fedélszék, illetve a harmadik emelet feletti zárófödém és a kisméretű téglából készült középfőfal is bontásra került.”

Ugyanígy elbontották az épületen átívelő cselédlépcsőházat és liftet is. „A munkálatok megkezdése előtt itt található lakások helyén vasbeton szerkezetű, füstmentes lépcsőházat és hármas liftmagot kellett kialakítani” – magyarázta a szakember.

Szintén ide tartozik, hogy a bontáshoz és földkitermeléshez az épület sávalapját alá kellett alapozni jet-grouting technológiával. „A beavatkozás során, sűrűn beépített belvárosi építkezésről lévén szó, kiemelt figyelmet kellett fordítanunk a szomszédos épületek süllyedésének megakadályozására” – mutatott rá az építésvezető.


A beszállítás szigorú szervezést igényel

Szintén komoly odafigyelést tett szükségessé a homlokzat, amelyet acél segédtartó szerkezettel támasztottak meg az új, acélszerkezetű födém elkészültéig. Az építésvezető hozzátette, az eredetivel egyező dőlésszögű tető acélszerkezettel épült újjá. „Erre készült el a tetőhéjalás, vízszigetelés, valamint a kiselemes és állókorcos bádogfedés.”

Arra is kitért, hogy nehézségként jelentkezett és jelentkezik a kivitelezés során a minimális tároló terület. „Emiatt az Andrássy út szomszédságában, az építési anyagok, termékek beszállítása szigorú szervezést igényel.”


Másfél méterrel nőtt a hasznos belmagasság

Az építésvezető beszámolójából kiderült, az épület pinceszintből, földszintből, galériából, három emeletből, tetőtéri és gépészeti szintből áll. A szállodai szobákat a földszint egy részén, a három emeleten és a tetőtéri szinten alakították ki.

Érdekességként emelte ki, hogy a pincepadlót másfél méterrel lesüllyesztették, ezáltal megnövelve a legalsó szint hasznos belmagasságát. Emellett a belső udvart teljes egészében alápincézték.


Tavasszal zárulnak a munkálatok

A projektben jelenleg már a befejező szakipari munkákat végzik: többek közt a gipszkartonozás, a válaszfalak és álmennyezetek építése, valamint a gépész-elektromos kiépítések zajlanak. „Ugyanakkor ide tartozik a festés és a tapétázás előkészítése: a falak és a mennyezetek glettelése, a díszítő stukkók elhelyezése, valamint a hidegburkolás. Továbbá zajlik a műemléki terek márvány padlóburkolatának kivitelezése” – tette hozzá az építésvezető.

Szintén jelentős előrelépés, hogy az épület belső udvarát lefedő üvegtető elkészült. A műemléki homlokzat, körfolyosók és loggiák restaurálása már folyamatban van, az idei évben ez is elkészül.

„Novemberben kezdődik a szállodai szobák tapétázása, festése, a melegburkolás (szőnyeg és parketta), valamint a bútorozás és a gépész-elektromos szerelvényezés. Az előttünk álló hónapok feladata a kapualj és a közlekedők, loggiák mennyezetének díszítő festése lesz. A kivitelezés zárása, valamint a műszaki átadás-átvétel 2022 tavaszára várható” – zárta beszámolóját Szerencsés Botond.


Jelentős műszaki egyeztetés zajlott a Cemix és a Market között

A főváros egyik értékes műemléképületét korszerűsítő projektben több tényező miatt is kulcsszerepet játszottak a Cemix Hungary Kft. termékei, amelyek alkalmazásáról Elsholtz Gábor, a vállalat regionális projektvezetője számolt be lapunknak. Szavai szerint a cég termékei az alábbi munkálatok során segítették a beruházást:

  • a pincében található nedves falak felújítása;
  • a belső műemléki és normál alapvakolás;
  • valamint a homlokzati hőszigetelés során.

Elmondása szerint a beruházás nagyságának és összetettségének megfelelően a kivitelezést jelentős műszaki egyeztetés előzte meg. „A Market és a Cemix Hungary szakemberei még a munkák megkezdése előtt egyeztették az igényeket, ennek köszönhetően a kivitelezés során már nem merültek fel változtatási igények” – mutatott rá a lényegre a projektvezető.


Sikeresen gépesítették a vakolást

Akárcsak a lapunk által szeptemberben bemutatott soproni Zichy-Meskó palota esetében, ebben a rekonstrukcióban is szerepet kapott a WTA Eurosan felújító vakolatrendszer: ez a speciális eszköz vizes, sóval terhelt falak felújításához jelent megoldást. „A szállodaprojektben szintén alkalmazták cementmentes alapvakolatként a Trassputz nevű termékünket, amelyet műemlékek felújításánál használnak. Emellett normál, géppel feldolgozható alapvakolatként alkalmazásra került az MP 501 nevű termékünk is.” Mindezeken túl jelen voltak a beruházásban a Kontakt VS, Eurosan VS és Kontakt B Plus felület-előkészítő anyagok is.

Ahogy más nagy projektek esetében is, a Cemix Hungary összetett szolgáltatást biztosít a generálkivitelezőnek, túllépve a termékek egyszerű beszállításán. Ennek az eredményeire is kitért a projektvezető:

„Sikerült megvalósítanunk a vakolás gépesítését, silóban történő kiszolgálását. Ugyanakkor általánosságban is elmondható, hogy a projektvezetővel és építésvezetőkkel történő folyamatos egyeztetés révén, illetve az alvállalkozókkal kialakított szoros kapcsolat által a helyszínen felmerülő kérdésekre, kisebb problémákra sikerült gyorsan reagálni.”

Segítette a munkát, hogy a gyártó cég Markettel való együttműködésének komoly előzménye van. „A Cemix Hungary kiemelkedő partnere a hazai építőipart meghatározó Market Építő. Az elmúlt években sok munkájuknál sikerült együttműködnünk, és bízunk benne, hogy a jövőben is sok ilyen szép, illetve jelentős építészeti értékkel bíró épületen tudunk közösen dolgozni.”

Galéria

AktuálisMarket Építő Zrt.szállodaberuházásműemlékfelújításCemix Hungary Kft.

Hírlevél

Hirdetés