2024.03.29, Péntek
Eddigi legnagyobb fejlesztésére készül az idén 60 éves veszprémi állatkert
veszpzoo.hu

Eddigi legnagyobb fejlesztésére készül az idén 60 éves veszprémi állatkert

veol.hu, magyarepitok.hu

2018.01.25. 11:17 - Antal Zsófia

A már épülő új operatív központ mellett új kifutót kapnak a medvék és az oroszlánok, izgalmas játszótér épül, több meglévő bemutatóhely pedig átalakításra vagy felújításra kerül.

Hirdetés

2,5 milliárd forint értékben fejlődik idén Veszprém állatkertje, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark – számolt be Török László igazgató a veol.hu-nak. Az 1958-ban alapított állatkertben jelenleg egy új operatív központ alapozása zajlik, ahol karantént, állatorvosi klinikát, takarmánykonyhát, logisztikai központot alakítanak ki, és a munkatársak körülményein is javíthatnak. Emellett új szociális helyiségek, tusolók, öltözők és ebédlő épül.

Lesznek változások az állatok elhelyezésében is, ezekre a fejlesztésekre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) nyert el támogatást az állatkert. Új kifutót kapnak az oroszlánok: átkerülnek a szavannakifutó szomszédságába, mivel a cél az, hogy egy helyen mutassák be az azonos területről származó állatokat. A tigrisek megkapják az oroszlánok helyét, amelyet egybenyitnak a jelenlegi tigriskifutóval.

Elkezdődik a hagyományos Fejes-völgyi terület rekonstrukciója is, amelynek első ütemében új medvekifutó készül, a jelenlegit pedig hegyi kérődző bemutatóhellyé alakítják. Megújulnak a zöldfelületek és a látogatóutak. Felépül az Afrika-szavanna játszótere, amely a környék egyik legizgalmasabb tematikus játszótere lesz, benne olyan elemekkel, mint a négy méter magasban elhelyezett repülőgép vagy az a hajó, amellyel a gyerekek eljátszhatják, hogyan érkeztek az első állatok Afrikából Európába. Ezen a játszótéren a legkisebbektől a 18-20 évesekig mindenki talál majd kihívást – ígérte az állatkert-igazgató.

A közbeszerzési értesítőben a fenti TOP-os fejlesztések ajánlattételi felhívása után még nem hirdették ki a nyertes kivitelezőt, azonban szerepel egy kisebb, nettó 103,4 millió forintos projekt, melyet a helyi VEMÉV-SZER Kft. végez az állatkert számára. A cég feladata a teve takarmánytároló és kifutó, illetve a IV-es számú látványkifutó tervezési- és kivitelezési feladatainak ellátása.

Mi épül?Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)turizmusVeszprémVEMÉV-SZER Kft.állatkert

Hírlevél

Hirdetés