2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Indul a Kisfaludy program, kétezer vidéki szálláshely fejlődhet tovább
illusztráció

Indul a Kisfaludy program, kétezer vidéki szálláshely fejlődhet tovább

MTI

2017.07.03. 12:24 - Antal Zsófia

Ősztől lehet pályázni a 300 milliárd forintos turisztikai keretre, a régiónként ütemezett program 14 évig tart majd.

Hirdetés

Mintegy 300 milliárd forintos keretösszeggel elindul a Kisfaludy turisztikai fejlesztési program, amelyben vidéki szálláshelyek fejlesztésére lehet pályázni 2030-ig - jelentette be Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter hétfőn Budapesten. A keretösszeg kizárólag hazai forrás, melyből a vissza nem térítendő állami támogatás 150 milliárd forint.

A 14 évig tartó program során vidéki szállodák és panziók, összesen mintegy 2000 szálláshely és 30 ezer szoba újulhat meg, és ötezer új munkahely jöhet létre. A pályázatokat szeptember 1-től lehet majd benyújtani. Seszták Miklós szerint a szálláshelyek 20 százalékos árbevétel-növekedést érhetnek el a beruházással, s a több bevétel az államnál is megjelenik az áfa-bevételek révén.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója elmondta: mivel a támogatásból a beruházás összértékének átlagosan 50 százaléka finanszírozható, ezen túl 30 százalék kedvezményes hitel is igényelhető lesz; a vállalkozásoknak legfeljebb 20 százalék önrészt kell biztosítaniuk. Az új támogatási konstrukciót július 3-tól a hónap végéig társadalmi egyeztetésre bocsátják, és széleskörű szakmai konzultációt követően véglegesítik majd.

A fejlesztések régiónként ütemezettek, elsőként a Balaton, Sopron-Fertő és Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség térségében hirdetik meg a lehetőséget. A programban részt vevőknek vállalni kell a transzparenciát segítő folyamatos együttműködést az adóhatósággal, kormányzattal.

 

A kedvezményes hitel feltételeiről is beszámoltak

Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója elmondta: az MFB a beruházás értékének 30 százalékát kitevő kedvezményes hitelt nyújt saját forrásából akár új kereskedelmi célú ingatlanfejlesztéshez is, 2-15 év közötti futamidők lesznek elérhetőek. Újonnan alapított cégeket is támogatnak. A kereskedelmi bankokkal együttműködésben minden magyarországi bank értékesítheti a kedvezményes hitelt, ami a támogatási elem nélkül, önmagában is elérhető lesz - ismertette.

A hitel igényelhető lesz kis-, és középvállalkozások részére 15 milliárd forintos éves árbevételig, az igényelhető összeg 10 és 500 millió forint között meglévő szálláshely fejlesztéséhez, bővítéséhez, illetve 500 millió és 3 milliárd forint között új szálláshely létesítésére.

PályázatokszálláshelyturizmusTokajBalatonSopronNemzeti Fejlesztési MinisztériumNyírség

Hírlevél

Hirdetés