2024.03.29, Péntek
A Ke-Víz és a Zemplénkő fejezi be Nyíregyháza nyugati elkerülőjét
fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

A Ke-Víz és a Zemplénkő fejezi be Nyíregyháza nyugati elkerülőjét

magyarepitok.hu

2018.03.05. 12:39 - Antal Zsófia

A hiányzó 7,8 kilométer 2019 végére épül meg, összesen 9,2 milliárd forintból.

Hirdetés

Letették Nyíregyháza nyugati elkerülője, azaz a 338-as főút befejező szakaszának alapkövét. Mostanáig az első két szakasz, összesen 6,7 kilométer készült el az elkerülőből, a jelen beruházásban pedig a fennmaradó két, összesen 7,8 kilométer hosszúságú szakasz is megépül 2019 negyedik negyedévére.

A képre kattintva galéria nyílik!

A hétfői alapkőletételi ünnepségen Pántya József, a beruházó NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója ismertette, hogy a kétszer egy sávos út új nyomvonalon jön létre, 12 méteres koronaszélességgel, 3,5 méteres sávszélességgel, 2,5 méteres padkaszélességgel. A beruházást teljes mértékben a központi költségvetés finanszírozza.

  • A harmadik, 3,7 km hosszú szakaszt a 36. sz. főút és a 38. sz. főút között a Zemplénkő Kft. építi meg nettó 5,45 milliárd forintból. A szakaszon létrejön egy híd is a Budapest–Miskolc–Szerencs–Nyíregyháza vasútvonal felett, a 38. sz. főút kereszteződésénél pedig egy körforgalmi csomópont.
  • A negyedik, 4,1 km hosszú szakaszt a 38. sz. főút és 3822. j. összekötő út között a Ke-Víz 21 Zrt. építi meg nettó 3,75 milliárd forintból. Az út zárásánál körforgalmi csomópont épül.

Az útfejlesztési igazgató azt is elmondta, hogy a 19 hónapig tartó beruházás során 17 ezer köbméternyi aszfaltpálya szerkezetet építenek be, 400 ezer köbméter töltésanyagot használnak fel, és 800 fát ültetnek el az út mellett. Hozzátette, hogy a negyedik szakaszon gumibitument is használnak a pályaszerkezethez, amely több szempontból, például a zajcsökkentés miatt is előnyös.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere hangsúlyozta, a belváros tehermentesítése mellett az új út megépülése országosan is jelentős iparfejlesztési területet nyit meg közvetlen autópálya kapcsolattal. Vinnai Győző, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2. számú választókerületének képviselője történelmi pillanatnak nevezte az alapkőletételt, mivel elkészülte után Nyírtelek és Nyírszőlős lakói számára elérhetővé válik az autópálya, több tízezer ember számára téve könnyebbé a közlekedést. Az ünnepségen részt vett Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is.

 

Galéria

Ke-Víz 21 Zrt.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Útépítéselkerülő útNyíregyházaZemplénkő Kft.

Hírlevél

Hirdetés