2024.07.21, Vasárnap
25 milliárd forint már elkelt a GINOP keretéből

25 milliárd forint már elkelt a GINOP keretéből

2016.03.25. 12:09 - Hegedűs Gergely

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) öt felhívásában összesen 25,3 milliárd forintnyi pénzt nyertek el a beérkező pályázatok. Többek közt a dégi Festetics kastély, a tatai Esterházy kastélyegyüttes, a sümegi püspöki palota és a füzérradványi Károlyi kastély turisztikai célú fejlesztése is megvalósul.

Hirdetés

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) öt pályázati felhívásának keretében csaknem 25,3 milliárd forint uniós fejlesztési forrás megítéléséről született döntés. A részletekről Rákossy Balázs, az NGM államtitkára arról számolt be.
 

A mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítését segítő pályázat keretében 21 projekt nyert el csaknem 5 milliárd forint támogatást, így 10 milliárd forintot meghaladó összköltségű fejlesztéseket hajthatnak végre.    

A támogatással lehetőség nyílik modern eszköz- és gépparkok, valamint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására, a szektor szereplői számára a versenyképesség feltételeinek megteremtésére, fenntartására. A pályázók 50 és 500 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhettek el.


A mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatására kiírt felhívásnál másodszor születtek támogató döntések, 206 fejlesztés valósulhat meg 4,8 milliárd forint uniós támogatással. A cégek összesen több mint 8,5 milliárd forint értékű fejlesztést hajthatnak végre.    

A felhívás célja a vállalkozások fejlődésének, gazdaságban betöltött szerepének, piaci pozíciójának erősítése, a munkahelyek megtartását eredményező beruházások támogatása és a helyi gazdaság megerősítése. A pályázók 5 és 50 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhettek el.


A mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatását szolgáló felhívás keretében most 14 vállalkozás jut csaknem 158 millió forint uniós fejlesztési forráshoz.

A pályázat támogatja a külpiacra jutást elősegítő szolgáltatások igénybevételét, marketingtevékenységeket, szolgáltatásokat, idegen nyelvű honlap létrehozását és piackutatás elvégzését is. A pályázók 1,5 és 20 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást kaphattak.


A jogszerű foglalkoztatást célzó szolgáltatásnyújtás támogatására kiírt pályázaton 6 projekt nyert el száz százalékos támogatás mellett 3,4 milliárd forint uniós forrást.    

A felhívás célja, hogy ösztönözze a jogszerű foglalkoztatást a munkavállalók és munkáltatók ismereteinek bővítésével, ingyenes tanácsadási szolgáltatásokkal, valamint segítse a munkáltatók, munkáltatói érdekképviseletek és a munkavállalói érdekképviseletek, illetve az üzemi tanács közötti kollektív munkaügyi viták rendezését hatékony alternatív vitarendezési mechanizmusokkal.    


A Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek támogatását szolgáló felhívásnál 8 projekt száz százalékos támogatás mellett 11,8 milliárd forintot nyert el.    

A támogatással megvalósul

  • a dégi Festetics kastély,
  • a tatai Esterházy kastélyegyüttes,
  • a Nádasdy kastély,
  • a majki kamalduli remeteség turisztikai célú fejlesztése,
  • valamint a sümegi püspöki palota,
  • a füzérradványi Károlyi kastély turisztikai funkcióbővítő fejlesztése.

A döntés értelmében sor kerül

  • a bajnai Sándor-Metternich kastélyegyüttes
  • és az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastélyegyüttes

és park turisztikai célú fejlesztésére is.

Rákossy Balázs hangsúlyozta, az uniós fejlesztési támogatások megítélésénél a fő szempont, hogy a fejlesztések új munkahelyek létrehozását és a gazdaság versenyképességét támogassák és növeljék. A nyertesek adatainak rögzítése jelenleg is zajlik, a www.palyazat.gov honlapon nyomon követhető - jelezte az államtitkár.

(mti)

(fotó: forsterkozpont.hu - Tata)

PályázatokpályázatokGINOP

Hírlevél

Hirdetés