2024.05.25, Szombat
A 3h nyerte a művészeti egyetem tervpályázatát

A 3h nyerte a művészeti egyetem tervpályázatát

mti, magyarepitok.hu

2016.01.29. 14:33 - Hegedűs Gergely

Az 5700 négyzetméteres technológiai park megépülése mellett három új épülettel és két műemléki rekonstrukcióval fejlesztik a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet (MOME).

Hirdetés

A campusbővítés második szakaszára kiírt tervpályázatot a 3h Építésziroda nyerte, a hírt az egyetemen tartott pénteki tájékoztatón jelentették be.

A győztes építésziroda komoly nemzetközi referenciákkal is rendelkezik, ugyanakkor számos nagyobb hazai projektben működött közre: többek közt segítette a szegedi dóm, a pápai termálfürdő vagy a győri rendezvényközpont megújítását. Emellett a cég tervezte a budapesti Vision Towers, K4, illetve Geometria irodaházakat, utóbbi 2013-ban felkerült a világ legkülönlegesebb építészeti alkotásait összegyűjtő archdaily.com oldalra.

A 22 beérkezett pályázatról többek közt olyan neves építészek döntöttek, mint Skardelli György, Finta Sándor vagy Fegyverneky Sándor, a 14 tagú zsűri elnöke pedig Fürjes Balázs kormánybiztos volt. A második díjat a Spóraarchitects Építésziroda, míg a harmadik díjat az Archi-kon Kft. nyerte el, további öt pályaművet pedig megvásárolnak.

A kormány 2014 júliusában döntött a campus megújításáról, amely még abban az évben kezdetét vette az úgynevezett Műhely építésével. A program első szakasza egy csaknem 5700 négyzetméteres, két épületet magába foglaló technológiai parkot tartalmaz, amelyből a Műhelyház elkészült, míg a Média- és Műteremház kivitelezése márciusban indul.     

A második szakaszban a campus területére három új épületet és két műemléki rekonstrukciót terveztek meg a pályázók. Az épületek összterülete 15 ezer négyzetméter, amelyhez egyéb kültéri funkciók, valamint környezetrendezés is kapcsolódik további 14 ezer négyzetméteren.

A munkákat a kormányzat részéről Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos irányítja, intézményi oldalról Fülöp József rektor és Kopek Gábor miniszterelnöki megbízott felügyeli.    

A tervek szerint a 2018-ig tartó átfogó fejlesztés nem csupán az egyetem régi infrastrukturális problémáit orvosolja majd, hiszen az a cél, hogy az intézmény túlnőjön a magyar kreatív és kulturális életben betöltött szerepén és Európa egyik vezető művészeti kutató-fejlesztő műhelyévé válhasson. "A fejlesztés fontos lépcsőfok afelé, hogy az intézmény megerősítse kreatívipari pozícióját a közép-európai régióban" - hangsúlyozta Fülöp József, az egyetem rektora.

Mi épül?közintézmények

Hírlevél

Hirdetés