2024.04.24, Szerda
Zenélő útszakaszokkal valósul meg Kaposvár gyorsforgalmi elérhetősége

Zenélő útszakaszokkal valósul meg Kaposvár gyorsforgalmi elérhetősége

NIF Zrt.

2017.03.17. 12:39 - Hegedűs Gergely

Az R67-es gyorsút a Soltút és a Strabag kivitelezésében épül meg a 67-es út négysávosításával és egy formabontó technológiával.

Hirdetés

Nyáron megkezdődhet a formabontó, akusztikus útszakaszt is tartalmazó R67 építése, melynek kivitelezését a Strabag Építő Kft., a Strabag AG. és a Soltút Kft. alkotta konzorcium nyerte el. A 67-es út négysávosra bővítésével 33,2 km hosszúságú gyorsút jön létre az M7-es autópályától Kaposvárig, ezáltal megvalósul Somogy megye székhelyének gyorsforgalmi elérhetősége. A kivitelezés uniós és hazai források felhasználásával valósul meg, nettó 65,7 milliárd forint értékben, az út a tervek szerint 2019-re készül el.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. híréből kiderül, a beruházásban Magyarországon és Kelet-Európában először építenek akusztikus aszfaltot, ami a Republic ikonikus dalát, a 67-es úton című slágert „játssza” majd.


Hogyan tud zenélni az aszfalt?

Az úgynevezett akusztikus vagy zenélő aszfalt speciális technológiával készül. Ugyanolyan aszfaltot terítenek le, mint bármelyik másik útszakaszon, ám itt a felületet egy gyémántvágóval bemetszik kereszt irányban. A hang magassága a barázda mélységétől és az egymáshoz viszonyított távolságától függ.

Egy valódi hangszerhez hasonlítva az aszfaltba vésett mélyedések képezik a kottát, a kocsi gumija a gitár húrja, az autó karosszériája pedig maga a hangszer. Azaz, ha ráhajt az autós a keréknyomnyi vagy teljes sávon elterülő „bitumen kottára”, akkor felcsendül a dallam.


Kerékpárút és összekötő út is épül

A kivitelezéshez kapcsolódóan Mernyeszentmiklós és Somogybabod települések között a gyorsúttal párhuzamosan új összekötő út épül 11 km hosszon a meglévő átkelési szakaszok felhasználásával.

Emellett a lassújármű és kerékpáros forgalom számára burkolt szerviz út épül a gyorsúttal párhuzamosan.

Az útépítéssel elzárt, jellemzően mezőgazdasági művelésű területek megközelítésére stabilizált földutak épülnek.

A felújítás keretében 12 csomópont épül:

  • 3 szintbeni,
  • 3 különszintű csomópont,
  • 4 különszintű átvezetés
  • és 3 fel és/vagy lehajtás biztosító útszakasz.

 

 

StrabagSoltút Kft.AktuálisKaposvár67-es útR67-es út

Hírlevél

Hirdetés