2024.04.25, Csütörtök
Teljessé vált a Tokaj és Nyíregyháza közötti bicikliút
fotó: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Teljessé vált a Tokaj és Nyíregyháza közötti bicikliút

magyarepitok.hu, nif.hu

2017.08.31. 16:43 - Antal Zsófia

21 kilométernyi új szakasszal egészítette a térség hálózatát a Ke-Víz és a Depona Plusz, így már folytonos a kerékpáros kapcsolat az egymástól mintegy 30 kilométerre található két város között.

Hirdetés

Átadták a Rakamaz, Tiszanagyfalu, Nyírtelek és Nyíregyháza településeket érintő kerékpárút fejlesztést, melynek eredményeképpen teljessé vált a kerékpáros kapcsolat Tokaj és Nyíregyháza között. A fejlesztés keretében bruttó 3,8 milliárd forintból megépült összesen 21 kilométernyi, gépjárműforgalomtól elzárt kerékpárút.

  • Rakamaz bel- és külterületén összesen 4,9 km hosszú kerékpárút épült meg, amit 1,5 km hosszú védőkorláttal látták el. A Hosszú híd most már kerékpáros átvezetésre alkalmas, Mezőzombor és Nyíregyháza vasútvonal keresztezésében pedig fény- és félsorompóval ellátott biztonságos vasúti átjárót építettek ki. A kivitelezést egy panyolai cég, a Depona Plusz Kft. végezte nettó 754,6 millió forintért.

A nyíregyházi Ke-Víz 21 Építőipari Zrt. végezete a kivitelezést a következő szakaszokon:

  • Tokaj és Rakamaz között felújították a Kis-, Görbe- és Aranyos hidakat, közel 1600 m2 felület épült át és 10 tonna csőkorlátot építettek be. A kivitelezés költsége nettó 304 millió forint.
  • Tiszanagyfalu-Nyírtelek között mintegy 8,7 km hosszú, 2,25 m széles külterületi szakasz épült meg, 500 m hosszú védőkorláttal és a vasútvonal kereszteződésében fény- és félsorompóval ellátott biztonságos vasúti kerékpáros átvezetéssel. A kivitelezés nettó költsége 640,5 millió forint.
  • Nyírtelek-Nyíregyháza között 6 km hosszú, 2,25 m széles külterületi szakasz, valamint 1,3 km hosszú, 2,75 m egyesített gyalog- és kerékpárút szélességű belterületi szakasz valósult meg. A teljes 7,3 km-es részt kétoldali süllyesztett kerti szegélysorral látták el, és 850 m hosszan védőkorlát is épült. A kivitelezést értéke nettó 778,06 millió forint.
  • Nyíregyháza belterületén további 500 méteres szakasz épült ki, a 100.sz. vasútvonal keresztezésében fény- és félsorompóval ellátott biztonságos vasúti kerékpáros átvezetéssel. A kivitelezés költsége: nettó 143,3 millió forint.
A képre kattintva galéria nyílik!

Bár az utat néhány hete már használatba vehették a közlekedők, az ünnepélyes átadásra csütörtökön került sor. Az eseményen Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, hogy jövőre soha nem látott mértékben indul be a kerékpárutak fejlesztése hazánkban, ő pedig azon fog dolgozni, hogy a fejlesztések hálózatba kapcsolódva jöjjenek létre.

Az átadáson részt vett még Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője és Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere mondtak ünnepi beszédet. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból valósult meg, a Modern városok program keretében.

Galéria

Ke-Víz 21 Zrt.AktuáliskerékpárútNyíregyházaTokaj

Hírlevél

Hirdetés