2024.04.26, Péntek

Hirdetés

A cölöpözéstől az utolsó szalvétáig – így vetette meg a lábát a szállodaépítésben a Ke-Víz

A cölöpözéstől az utolsó szalvétáig – így vetette meg a lábát a szállodaépítésben a Ke-Víz

2018.09.04. 16:50 - Veres Ida

A Pangea Szálloda különleges és kihívásokkal teli projektté vált a Ke-Víz kivitelezési palettáján. Bár ez volt az első hotelépítésük, az akadályokat sikeresen fordították át inspiráló tapasztalattá. Mezősi Marina projektvezető elárulta, hogyan.

Hirdetés

A Pangea Ökocentrum és Szállodát a Nyíregyházi Állatkert területén építette fel a Ke-Víz ’21 Zrt., aminek megjelenése és kialakítása szorosan kapcsolódik környezetének tematikájához. Az épület egyszerre lett hotel, konferencia- és oktatóközpont és szinte minden részletében megjelenik az állat-, vízi- és növényvilág.

A háromszintes, 2611 négyzetméteres szállodának 38 szobája van, és mindegyik szoba egy-egy állatra specializálódott, aminek sziluettjei megjelennek több felületen is. „A szobák falfestésein, a fürdőszobában található zuhanyválaszfalban és még a beépített lámpatestben is visszaköszönnek az adott szobához tartozó állatok” – árulta el Mezősi Marina. „Legutóbbi azért is érdekes, mert a bejárat feletti lámpák úgy vannak kialakítva, hogy a földre vetítik az állatok körvonalait, így a gyerekek könnyen felismerhetik, hogy melyik szobában laknak.”

 

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A különleges megjelenítést nem mindennapi kivitelezés előzte meg

Az épületnek számos jellegzetes pontja van: a homlokzat 3x1 méteres greslapokból áll, amik körbe futnak a falon, de az acél- és faötvözetű erkélykorlátok szintén impozáns részét képezik a létesítménynek. A belső tér különlegessége továbbá a két darab látványlift, amivel közlekedve végig láthatjuk a központi életfát, amit az üvegtetőn át beszűrődő fény emel ki.

Az épületnek van egy hátsó parkja és erkélye, ami rönk bútorokkal és természetes anyagokból készült elemekkel van felszerelve. „A kinti tér részét képezik a dinoszaurusz szobrok, amiken valószínűleg minden idelátogatónak megakad a szeme, azonban ezek már nem a Ke-Víz kivitelezésében készültek.”

A projekt során a Ke-Víz nagyon sok egyedi, érdekes dolgot valósított meg: „sokszor kihívásokkal teli volt, de szeretjük a különlegességeket. Ilyen volt többek között a hotel központi eleme, egy 13 méteres életfa. Ez a kézzel faragott fa egészen a harmadik emeletig „felfut”, és több mint 500 állat található kifaragva rajta. Ennek a kivitelezését megpályáztattuk, és egy körülbelül 10-15 fős csapat készítette, akik a projekt elejétől az átadásig dolgoztak rajta műhelyükben, majd a helyszínen is.”

Az építkezés 2017 júniusában kezdődött és 2018 július 31-én történt a műszaki átadás. A munkálatok végéhez közeledve, - a szerkezet építése után - megjelentek a különböző iparágak szakemberei: asztalosok, burkolók, kertészek, és homlokzatburkolók dolgoztak egyszerre a helyszínen, nagyjából 100 fő.

 

 

A környezet megóvására különös hangsúlyt fektettek

Ahogy a nevében is elhangzik, a Pangea Ökocentrum kivitelezése szempontjából speciális szerepe volt a környezettudatosságnak. Ilyen tudatosságra vall, hogy az épület megújuló energiaforrásként napenergiát használ, amit a beépített napkollektorokból nyer.

A beruházó elvárásai mellett a környezet is ezt a fajta gondolkodásmódot követelte meg a nyíregyházi cégtől. „Külön figyelmet fordítottunk arra, hogy a kivitelezés során minél kevesebb környezeti rombolást végezzünk. Az épület körül rengeteg gyönyörű, idős fa van, amiket igyekeztünk megóvni, amennyire csak lehet.”

 

 

Ezekre a tapasztalatokra tudtak építeni

Az épület tervezője a Gav-Art Stúdió Kft. volt, melynek együttműködése a Ke-Vízzel régre nyúlik vissza: már a szállodának otthont adó állatpark fejlesztésében is közösen vettek részt. Utóbbi területén található a Zöld Piramis, ami tulajdonképpen egy óceanárium és esőerdőház egyben. Ezt az épületet, - ahogy a Pangeát is - Gáva Attila, a Gav-Art építésze tervezte, de volt már korábban más közös projektjük is. „Nemcsak a tervezői, hanem a beruházói oldalon is megvolt a közös tapasztalatokon alapuló kapcsolat. A beruházó ugyanis Nyíregyháza városa volt, akivel szintén több projektben volt alkalmunk a közös munkára. Így elmondhatjuk, hogy a korábbi tapasztalatok és együttműködések gyümölcsözően hatottak erre a munkára, ami ilyen téren is gördülékenyen és proaktívan zajlott.”

A Ke-Víznek ugyan voltak már nagyívű projektjei, a hotelépítés még számukra is újdonság volt: „Én személy szerint nem voltam még érintett hotel építésben, viszont hasonló nagyvolumenű projekteket már véghez vittünk. Építettünk többek között idősek otthonát, de a Zöld Piramis is hasonló elv mentén épült, nagyon érdekes és egyedi anyaghasználattal. A kellő tapasztalat a hátunk mögött volt, így megfelelően tudtuk kezelni a kivitelezés során felmerülő kihívásokat.”

 


A nehézségek inspiráló kihívásokba fordultak

Bár az építőipar rendkívüli módon fel van lendülve, a munkaerőhiány óriási méreteket ölt, ami alól a Pangea projekt sem volt kivétel. Ezért szükség volt a részletekbe menő tudatosságra. „Részünkről nagy figyelmet igényel, hogy minden időben le legyen szerződve, meg legyen az anyag rendelve, hiszen azért is harc folyik, hogy egy hőszigetelést, egy burkolóanyagot mikor tud megkapni a kivitelező.” Az elmúlt egy-két évben ezek a tényezők nagy nehézséget jelentettek a cég számára, így aztán Mezősi Marina elmondása alapján sokkal nagyobb figyelemre volt szükség a részükről is. A kihívások sora azonban itt nem állt meg: „minden bútort és kiegészítőt nekünk kellett beszerezni, a fogyó eszközökön át, az evőeszközökig és poharakig. Mondhatjuk, hogy a cölöpalapozástól az utolsó szalvétáig nekünk kellett beszereznünk mindent.” A cég azonban a nehézségeket is inspiráló kihívásként élte meg, így az akadályok gyorsan pozitív tapasztalatokká fordultak át és a kivitelezés a megadott időn belül, körültekintő munkával lett elvégezve.

„Én ekkora munkát projektvezetőként még nem kaptam, tehát számomra nagy kihívás volt és elég nagy felelősséggel is járt, de örülök, hogy megkaptam, hiszen nagyon motiváló volt számomra” – összegzett a Ke-Víz projektvezetője.

Galéria

Ke-Víz 21 Zrt.AktuálismagasépítésszállodaberuházásNyíregyházainterjú

Hírlevél

Hirdetés