2024.04.19, Péntek
Törni kell az utat, szakemberekre van szüksége az építőiparnak!
Barócsi Róbert (fotó: Erdei Mihály/magyarepitok.hu), további képek: KÉSZ Csoport

Törni kell az utat, szakemberekre van szüksége az építőiparnak!

magyarepitok.hu

2021.10.05. 11:00 - Hegedűs Gergely

A KÉSZ Metaltech Kft. egyedülálló homlokzattervező képzést támogat: utánajártunk, hogy mitől egyedi a Pécsi Tudományegyetemen induló szakmai munka.

Hirdetés

A versenyképesség megtartása számos tényezőnek köszönhető, de mindinkább bebizonyosodik, hogy az egyik fontos adalékot az adott iparágat segítő szakképzések jelentik. Az építőiparban ez hatványozottan igaz, hiszen az egyre modernebb és bonyolultabb épületszerkezeti megoldások, valamint a felhasznált építőanyagok mind kihívások elé állítják a piaci szereplőket. A KÉSZ Csoport felismerte a szakképzett utánpótlás fontosságát, és stratégiai fontosságúnak tekinti a pályakezdők és a fejlődni vágyó, már állományi munkavállalók támogatását. Most egy újabb résszakma kaphat lendületet a KÉSZ Metaltech Kft. szakembereinek hála, hiszen – ahogy arról lapunk is beszámolt -  egy nemzetközi szinten is egyedülálló homlokzattervező szakmérnök szakirányú képzés indul 2022 februárjában a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK). Az együttműködésről a KÉSZ Metaltech Kft. ügyvezető igazgatójával, és a KÉSZ Csoport Épületszerkezeti megoldások ágazatvezetőjével, Barócsi Róberttel beszélgettünk.

 

 

Miért fontos a KÉSZ Csoport, ezen belül pedig a KÉSZ Metaltech Kft. számára a szakképzés ilyen hangsúlyos támogatása?

Az építőipart meghatározó vállalatoknak nem csak feladata, hanem kötelessége is, hogy tudását felhasználva gondoskodjon a jövő generációiról. Szerencsére bátran kijelenthetem, hogy a KÉSZ Csoport egyik alapértéke, hogy a tudásra építünk. Működésünkben stratégiai fontosságú és már régóta hangsúlyos szerepet kap a különböző oktatások támogatása megfelelő szakemberek képzésével. Fontos megemlíteni, hogy az iparági versenyképesség nagyban függ a jelenlegi munkaállomány megtartása mellett attól, hogy a fiatalokat miként érjük el és milyen professzionális képzéseket tudunk biztosítani számunkra. A szakképzésnek, a szakmai utánpótlásnak minden egyes üzleti területünkön a lehető legszakmaibb módon kell megvalósulnia. Most egy újabb fázist nyitottunk, bővült a cégcsoport szakképzési palettája, hiszen homlokzatburkolási területen a KÉSZ Metaltech Kft. kollégáinak köszönhetően a jövő szakembereit képezhetik Pécsen.

 

Mi adta a kezdeti lendületet ennél az együttműködésnél, milyen igények merültek fel?

Az utóbbi években komoly fejlődésen ment át a cégcsoportunk, ezen belül a homlokzatburkolati üzletágunk is. Ráadásul az elmúlt évek komoly változást hoztak, hiszen az építészeti elvárások egyre több szabad formát, 3D tervezést igényelnek.

Ez a trend már nyugaton régóta jelen van és örömmel tudatosítottuk, hogy a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt.-vel közösen képesek vagyunk elnyerni és megvalósítani projekteket. Viszont azt éreztük, hogy mind gyártás, mind menedzsment oldalon teljesen más felfogást kell képviselnünk, mint korábban. Azt láttuk, hogy sem szellemi, sem fizikai oldalon nem találunk elég, a jelenlegi piaci igényeknek megfelelő kvalitású szakembereket. Nagyon a szerencsére kellett hagyatkozni, amikor olyan alázatot, fantáziát, elszántságot, olyan épületfizikai építész és építőmérnöki ismeretekkel bíró embereket kerestünk egy személyben, akik ennek nem csak specialistái, hanem ténylegesen kiemelkedő szakértői szerepet tudnak betölteni iparági szinten.

 

Mit kell tudni magáról a homlokzattervezési képzésről?

A jövőre induló kétéves intervallumú lehetőség a diplomásoknak szól szakmérnöki képzés lévén, de a már pályán lévő mérnököknek is kiváló lehetőséget tud nyújtani. Az első évben magyar nyelven, de jövőre már angolul szeretnénk elindítani a képzést. A végső cél, hogy bilinguális legyen mindenképp, vagyis nem csak magyar diákoknak, hanem külföldi tanulóknak is szóljon. Reméljük, hogy jövőre 15-20 fő beiratkozik.

 

Mitől különleges ez a kezdeményezés?

Egy olyan szakképzésről beszélünk, amely Nyugat-Európában is kevés felsőoktatási intézményben jelenik meg, mint akkreditált képzés, ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen az iparági szerepe. Angliában, Németországban, valamint Hollandiában van csak hasonló képzés. Az alapvető épületfizikai kalkulációkon túl és a szakterület specifikus irányelveinek megismerése mellett a gyártás és szereléstechnológia folyamatait olyan tervezési tudással ötvözve tudják a hallgatók elsajátítani, amelynek köszönhetően nemcsak közép-kelet-európai szinten szereznek unikális tudást, de nemzetközi tapasztalatokkal is gazdagodnak majd.

 

Mik a fontosabb célok, amelyeket kitűztek maguk elé?

Egyrészt fontos a szakképzett munkaerő utánpótlása, ugyanakkor kiemelt célunk, hogy a piaci szegmens létjogosultságát is erősítsük hazánkban. A megfelelő szakemberek képzése professzionálisabb környezetet vonz majd magával, ami nagyfokú minőségjavulást jelenthet iparági szinten. Személyes meggyőződésem és cégcsoportunk célja is, hogy egyensúlyba kell hozni az ipart az oktatással.

Gyakorlati példákat kell bemutatni, gyártóbázisokat kell megismertetni a diákokkal, látogatásokat kell szervezni projekthelyszínekre, építési hibákat kell nekik felvázolni, amiknek a mélyére kell ásniuk. Meg kell mutatni, hogy a „valóságban” mi történik, mire számíthatnak, nem beszélve a specifikus szoftverekről és magáról a gondolkodásmódról, amit ez a szakma megkövetel. Szeretnénk példát mutatni, és egyben összefogásra is ösztönözni a piac többi szereplőit, mert a szakképzések nem csak az építőipar, de az összes piac jövőjét jelentik. Hozzá kell tennem, hogy nem a KÉSZ Csoport projektjeinek bemutatása a lényege, hanem hogy együtt fejlesszük az ágazatot.

 

Mivel járult hozzá az induláshoz és mivel járul hozzá a képzés folyamán a KÉSZ Csoport, ezen belül pedig a KÉSZ Metaltech Kft.?

Azzal érdemes kezdeni ezt a kérdéskört, hogy olyan szempontból szerencsések vagyunk, hogy már egy megkezdett folyamathoz tudtunk csatlakozni, mint hazánk egyik kiemelt szakági szereplője. A PTE MIK oktatói a mi támogatásunk mellett még a Hydro Building Systems Germany Gmbh., valamint (Wicona) és a Hydro Extrusion Hungary Kft. vezetőinek és mérnökeinek szakmai segítségével dolgozta ki a képzés felépítését és tartalmát. A patronálást több fronton nyújtjuk a képzéshez. Elsősorban nem csak pénzügyi – bár természetesen arra is – támogatásra kell asszociálni, hanem az iparból, a versenyszférából hozott tapasztalatainkat szeretnénk a képzés keretében átadni. Mi magunk, a KÉSZ Metaltech Kft. csapata is előadunk, segítjük a tanterv kialakítását, az előadás menetének kidolgozását. Emellett számos hazai partner és nemzetközi előadó az iparágból érkezik általunk és nem csupán a kivitelezésből, hanem a tervezésből és gyártásból is. Olyan tapasztalatokat oszthatunk meg a diákokkal, amik a meglátásom szerint rendkívül egyediek. A diplomamunkák pályázatainál nem csak az elbírálásban segítünk, hanem pénzdíjazást, valamint munkalehetőséget is biztosítunk a legjobbaknak a KÉSZ Csoport berkein belül.

 

Említette, hogy ez a KÉSZ Csoport szakképzési aktivitásainak egy új eleme. Hol találkozhatunk még a cégcsoport által támogatott képzésekkel?

Az ország számos nagyvárosában, például Kecskeméten és Szegeden már létrehoztunk szakképzési központot. Együttműködési megállapodásaink vannak több felsőoktatási intézménnyel, mint például a Szegedi Tudományegyetemmel. Minden eddigi indított szakképzésünk, oktatásunk komoly fejlődésen ment át. Remélem, sőt biztos vagyok benne, hogy ez az együttműködés is sikeres lesz régiós és nemzetközi szinten is és precedenst teremtünk az építőipari szakképzésben.

Galéria

AktuálisKÉSZ CsoportinterjúKÉSZ Metaltech Kft.

Hírlevél

Hirdetés