2024.03.19, Kedd
Energiamegtakarítás kompromisszumok nélkül
Fotó: Indotek Group

Energiamegtakarítás kompromisszumok nélkül

Indotek Group

2023.01.31. 18:48 - Füzi Nikolett

A bevásárlóközpontok üzleteit járva feltehetően csak ritka esetben fordítunk figyelmet a minket körülölelő levegő minőségére. A plázák levegőjének ideális levegőösszetételét a megfelelő klíma- és légkezelő berendezések biztosítják, nélkülük aligha élvezhetnénk a megszokott módon a vásárlással, plázalátogatással töltött időt.

Hirdetés

Az Indotek Group Magyarország legkiterjedtebb plázaportfóliójával rendelkező vállalataként, a megfelelő vásárlói élmény biztosítása érdekében, évek óta nagy hangsúlyt fektet a bevásárlóközpontok megfelelő légkezelésére. Emellett folyamatosan végez olyan felújításokat a portfoliójába tartozó kereskedelmi ingatlanokban, amelyek hosszú távon növelik az ingatlanok energiahatékonyságát, de ezen belül a levegőminőség javítását is célozzák.

A társaság így 2022 év során csaknem 16, összesen félmilliárd forint értékű energiahatékonysági beruházásról döntött, és így jelenleg is nagy számú korszerűsítési és fejlesztési projekt van előkészítés alatt, illetve folyamatban.

A társaság a tavalyi évben, a portfóliójába tartozó Nyír Plaza-ban használta először azt a légkezelőkhöz kapcsolt levegőminőség szabályozási rendszert, amely a beépített CO2 érzékelők és frekvenciaváltók segítségével adott esetben akár 20-40 százalékkal is csökkentheti a légkezelők villamos-energiafogyasztását, amely által csökken az épület energia fogyasztása is. A frekvenciaváltós rendszer hatékonyságát és a befektetés gyors, adott esetben akár már 1-2 éves megtérülését pedig jól mutatja az is, hogy a vállalat a nyíregyházi bevásárlóközpontban elindított pilot projektjét követően a portfoliójába tartozó 21 bevásárlóközpontban tervezi telepíteni a berendezést.

Az alacsonyabb energiahasználattal a vállalat ökológiai lábnyoma is csökken

A fűtési, hűtési, szellőzési rendszerekhez kapcsolódó levegőminőség szabályozás lényege, hogy a szén-dioxid szint folyamatos monitorozásán keresztül a frekvenciaváltók optimalizálják a légkezelő motorok működési frekvenciáját, ezáltal a légkezelő berendezés működését szabályozzák. Így e berendezések a levegő áramlását, páratartalmát és hőmérsékletét szabályozva biztosítják a frisslevegő ellátást az épületben tartózkodók, jelen esetben a pláza látogatói számára. A kereskedelmi ingatlanok tetején elhelyezett légkezelő berendezések – az adott bevásárlóközpont látogatószámához viszonyított – optimális működése esetén pedig jelentős energia megtakarítást tesznek lehetővé az üzemeltető és ezzel együtt a bérlők számára is. Mindezt anélkül, hogy a rendszer alacsonyabb frekvencián való üzemeltetése befolyásolná a látogatók, vásárlók komfortérzetét.

„Az Indotek Groupnál évek óta kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy növeljük a kereskedelmi ingatlanjaink energiahatékonyságát. A frekvenciaváltó egységeket ugyan mindössze a légkezelő rendszer egyfajta kiegészítéseként, a rendszerhez csatlakoztatva használjuk, már ezzel a segédeszközzel is rengeteg energiát tudunk visszanyerni és megspórolni a házakban. Így például az 50 Hz-ről 40 Hz-re csökkentett frekvenciájú légkeverés esetén már 20-30 százalékos villamos-energiacsökkenésről beszélünk, amihez hozzáadódik a hűtés-fűtéssel kapcsolatos energiahatékonyság is. Mindezzel pedig az Indotek számára is nagy jelentőséggel bíró fenntarthatósági szempontok is érvényesülnek, hiszen az alacsonyabb energiahasználattal vállalatunk ökológiai lábnyoma is csökken” – mondta Héjj Ákos, az Indotek Group műszaki üzemeltetési igazgatója.

Az Indotek Group elmúlt években eszközölt energiahatékonysági beruházásai több, az ingatlan és retail portfóliójába tartozó épületét, így többek között a Duna, Csepel, Nyír és Sopron Plazát, a Váci út 144. alatt található irodaházat, illetve az IBS és a Kocka Irodaházat is érintették.

A társaság hosszú távú célja, hogy a kereskedelmi ingatlanokon túl, a légkezelő berendezésekre kapcsolt frekvenciaváltó rendszerét a portfóliójába tartozó irodaházakban is telepítse.

AktuálisIndotek Groupingatlanpiacépületgépészetenergiahatékonyságpláza

Hírlevél

Hirdetés