2024.06.20, Csütörtök
Átadták a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium felújított könyvtárát

Átadták a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium felújított könyvtárát

2015.11.23. 13:33 - Lengyelné Nagy Ildikó

A könyvtár közösségi élményt ad, a könyveket forgató emberek pedig közösséget alkotnak - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium felújított könyvtárának pénteki átadóünnepségén.

Hirdetés

    Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy az emberek a tudás átvitelére sokféle formát találtak ki az évezredek során, így a beszéd, a kőtáblák, a viaszhengerek és a fatáblák után megjelent a papír, majd a könyv. Később jött a rádió, a televízió, az internet és az okostelefon, utóbbi révén pedig a "zsebben több tudás van, mint egy-egy könyvtárban" - fűzte hozzá.
    Az államtitkár szerint mindezek ellenére fontosak a könyvtárak, mert általuk egyszerre többen ismerhetik meg a tudást és a könyvekbe írt gondolatokat. Mint mondta, ma már nemcsak a gondolatátvitelre alkalmasak a könyvtárak, hanem "a hasonló érdeklődésű emberek itt tudják egymást alaposságra ösztönözni".
    Rétvári Bence kiemelte, hogy a gimnáziumi tanulók 23 százaléka egyházi fenntartású iskolába jár, emiatt a egyházak is felelősségét viselnek azért, hogy 10 év múlva a magyar értelmiség milyen gondolkodású lesz.
    Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester, az iskola egykori tanulója arról beszélt: a közösségi médiák és az okostelefonok sem képesek veszélyeztetni a könyvtárak létét. 
    Orosz Ágoston, az intézmény igazgatója felidézte a könyvtár történelmét, amely a székesfehérvári jezsuita iskola indulásáig, 1774-ig nyúlik vissza. 
    II. József 1786-ban feloszlatta az egyházi rendeket, így az értékes könyvek nagy része a pesti Egyetemi Könyvtárba került, a gyűjtemény kisebb része maradt meg. 1813-ben új korszak kezdődött az iskola életében, a ciszterci rend vette át az iskolát és a város egyik leggazdagabb könyvgyűjteményét hozta létre.
    Az iskolakönyvtár virágzó élete a második világháborúval kettétört, az 1948-as államosítás után a könyveket elhordták. 1961-től Tokody Mária és Vargha Tamásné vezette a könyvárat, amelyet 20 év után húszezernél több könyvvel adtak át utódaiknak. Jelenleg a könyvtárnak 40 845 kötete van, közülük muzeális értékű, a legrégebbi kötet 1742-ből származik.
    L. Simon László a Miniszterelnökség államtitkára a szalagátvágást követően Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben (1885-1902) 21 kötetes könyvsorozatot adományozta az iskola könyvtárának.

mti

fotó: www.szekesfehervar.hu

Hírlevél

Hirdetés