2024.06.18, Kedd
Belgrádi gyorsvasút: magyar-kínai konzorcium lesz a nyertes
illusztráció

Belgrádi gyorsvasút: magyar-kínai konzorcium lesz a nyertes

mti

2018.06.08. 08:43 - Hegedűs Gergely

A magyar mérnök szakértők által meghatározott pénzügyi keret 525 milliárd forint a hazai szakaszra. Legkésőbb 2023 végére a teljes vasútvonalnak el kell készülnie.

Hirdetés

A Pekingben tárgyaló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek részletesen beszámolt a kínai hitelből megvalósuló Budapest-Belgrád gyorsvasút projektjének állásáról.


Még idén leszerződnek a győztes ajánlattevővel

A magyarországi szakaszról szólva elmondta, az építkezésről szóló tender dokumentációját harminc cég váltotta ki, közülük két konzorcium nyújtott be érvényes jelentkezést. Mindkét konzorcium magyar és kínai vállalatokból áll.

A Pekingben a pénteken megállapított menetrend szerint a két magyar-kínai konzorciumnak július végéig kell beadnia műszaki ajánlatát. Ezután szeptemberben lesznek a műszaki és pénzügyi tárgyalások a két ajánlattevővel, majd november végéig, de legrosszabb esetben az idei év végéig, a győztes ajánlatevővel aláírják a szerződést.


Legfeljebb három év a kivitelezésre

„A magyar mérnök szakértők által meghatározott pénzügyi keret 525 milliárd forint, plusz 10 százaléknyi tartalék, tehát a pénzügyi ajánlatoknak ezen az összegen belül kell lenniük” - mondta a tárcavezető.

Elmondta, a győztes ajánlattevővel történő szerződéskötést követően legfeljebb két évet tehet ki a tervezési és engedélyeztetési folyamat, a kivitelezésnek pedig két és fél, maximum három évet szabtak meg. „Ennek értelmében legkésőbb 2023 végére a Budapest-Belgrád vasútvonalnak el kell készülnie” - húzta alá. Szijjártó Péter hozzátette: a menetrendet a szerbek is tudják tartani.


Ez lesz a leggyorsabb útvonal

A miniszter a beruházás céljáról is szót ejtett: eszerint Kína nagymértékben növelni szeretné az Európába történő áruszállítást. Ennek a tengeri útvonala Kelet-Kínából a görögországi Pireusz kikötővárosba vezet, Pireuszból pedig vasútvonalon szándékoznak az árut a kontinens belsejébe juttatni - mondta.    

Hozzátette, a verseny azért folyik, hogy mely országokon keresztül vezessen a kínai áruszállítási útvonal. „Amennyiben a Budapest-Belgrád gyorsvasúti vonalat megépítik, ez lesz a leggyorsabb szállítási útvonal Görögországból Európa belsejébe” - mondta Szijjártó Péter. „A projekt munkahely-teremtési, logisztikai és pénzügyi szempontból is nagy előnyöket jelent Magyarország és Szerbia számára.”

Szijjártó Péter közölte: a beruházáshoz nyújtandó kínai hitelről még folynak a tárgyalások, néhány kényes pontot még tisztázni kell. A magyar kormány szeptember közepéig adott időt a tárgyalásokat folytató kínai Exim Banknak és a magyar pénzügyminisztériumnak arra, hogy megállapodásra jussanak e pontokról.    

közlekedésfejlesztésMi épül?vasútfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés