2024.06.17, Hétfő
BIM: tényleg megváltoztatja az építőipart egyetlen fejlesztés?

BIM: tényleg megváltoztatja az építőipart egyetlen fejlesztés?

2016.01.14. 15:08 - Hegedűs Gergely

Sejtelmes üzenettel várják az építőipar szereplőit a január 28-i BIM Konferencia szervezői. Vannak, akik hallottak valamit a BIM-ről, vannak, akik még semmit. Úgy néz ki, az utóbbiak tábora zsugorodásra van ítélve.

Hirdetés

Sejtelmes üzenettel várják az építőipar szereplőit a január 28-i BIM Konferencia szervezői. Vannak, akik hallottak valamit a BIM-ről, vannak, akik még semmit. Úgy néz ki, az utóbbiak tábora zsugorodásra van ítélve. A szoftvergyártó szerint a BIM ma még versenyelőny, de hamarosan már alapkövetelmény lesz.

„Egyetlen fejlesztés sem volt képes annyira megváltoztatni az építőipart, mint az épületinformáció-modellezés (Building Information Modeling), amely rendkívül gyorsan teret nyert az építészeti, mérnöki és kivitelezési vállalkozásokban.” – ez áll a világ egyik vezető tervezőszoftver-gyártója, az Autodesk elemzésében. Hozzáteszik, bár terjedése rendkívül gyors, ma még komoly versenyelőnyt jelent a piacon a használata, ugyanakkor csak idő kérdése, hogy alapeszközzé váljon.

Hogy mivel magyarázzák alapvető szerepét az építőipari és az infrastrukturális beruházásoknál? Azzal, hogy egy-egy projektben az összes résztvevő munkafolyamatait egyetlen modellben integrálja. Ezáltal hozzáférhetővé teszi és folyamatosan frissíti (az esetleges módosításokat figyelembe véve) az építkezés adatait a teljes projektcsapat számára. Ezzel rengeteg dokumentációt, manuális adatcserét kiküszöböl, és csökkenti a hibák számát. Egy korábbi építőipari tanulmány szerint ugyanis „a kivitelezések költségeinek 30%-át a koordinációs hibák, a kárbament anyagok és a rosszul vezényelt szakmunkások fedezete adja.”

Ugyanakkor a folyamat modellezése közben a BIM részletezi egy-egy változtatás teljes hatását a projektre: „Ha tervrajzán elmozdít egy falat, tudnia kell, mi történik a homlokzatokkal. Ha megváltoztatja födémgerendák méretét, tudnia kell, hogyan befolyásolja ez a metszeteket” – olvasható az elemzésben.

Jerry Laiserin, ipari elemző így fogalmazta meg a BIM lényegét: „Olyan ábrázolási folyamat, amely többdimenziós, adatokkal feltöltött nézeteket hoz létre, illetve kezel egy projekt teljes élettartamán át abból a célból, hogy a kommunikációt, az együttműködést, a szimulációt és az optimalizációt támogassa.”

Hogy mindez hogyan működhet a magyar építőiparban, arra január 28-án csütörtökön a budapesti BIM Konferencia próbál választ adni - a Varinex Informatikai Zrt. szervezésében, a Magyar BIM Szövetség által támogatva.

Időpont: 2016. január 28.

Helyszíni regisztráció/Kezdés: 8:00

Befejezés: kb. 15:00

Helyszín: Sugár Mozi, 1148 Budapest, Örs vezér tere 24., Sugár Üzletközpont

Belépés: A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

A részletes műsor a MABIM oldalán:
http://mabim.hu/bim-konferencia-a-mabim-tamogatasaval-2016-januar-28/

Galéria

Iparági hírekBIM

Hírlevél

Hirdetés