2024.06.22, Szombat
Családi zónát alakítanak ki a Hagymatikumban

Családi zónát alakítanak ki a Hagymatikumban

2016.01.22. 05:53 - Oltyán József

Két Makovecz-mű valósul meg Makón: a Kossuth- és Ybl-díjas építész tervei alapján új könyvtár épül és bővítik a gyógyfürdőt - jelentette be csütörtökön a Maros-parti város polgármestere.

Hirdetés

Két Makovecz-mű valósul meg Makón: a Kossuth- és Ybl-díjas építész tervei alapján új könyvtár épül és bővítik a gyógyfürdőt - jelentette be csütörtökön a Maros-parti város polgármestere.

    Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) a beruházásokról tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az elmúlt húsz évben tizenkét, a város képét meghatározó épület készült el Makovecz Imre tervei alapján Makón. A város vezetése fontos feladatnak tartja e hagyaték ápolását és továbbfejlesztését - tette hozzá.
    Közölte, tavaly decemberben a kormány döntött arról, hogy 300 millió forinttal támogatja a tervezést és a beruházások előkészítését.
    Makovecz Imre egyik legnagyobb munkája a városi gyógyfürdő épületének tervezése volt, a Hagymatikum átadását azonban már nem élhette meg - mondta a polgármester.
    Tájékoztatása szerint az önkormányzat döntött a fürdő elmaradt elemeinek megvalósításáról. Így egy új családi zónát alakítanak ki multifunkciós élménytérrel, egy 25-ször 33 méteres úszómedence pedig önálló épületben kap majd helyet.
    Farkas Éva Erzsébet kitért arra: a közbeszerzési eljárás után az év végére készülhetnek el a tervek, majd 2017 tavaszán, nyár elején indulhat el a kivitelezés, a beruházás költsége mintegy 2,2 milliárd forint.
    Makovecz Imre 2006-ban készített terveket a makói könyvtár építéséhez. Ezek alapján 1600 négyzetméteres, kétszintes épület készül el mintegy 2,5 milliárd forintból a jelenlegi könyvtár helyén. Az engedélyezési és kivitelezési terveket május végére készíti el a Makona Kft. A kivitelezés tendereztetése után várhatóan ősszel kezdődhet el a másfél évig tartó építkezés - közölte a polgármester, hozzátéve: a beruházás része a könyvtár környezetének rehabilitációja is.
    Gerencsér Judit építész elmondta, a makói könyvtár bővítése már az 1990-es évek végén felvetődött. Makovecz Imre 2006-ban elkészítette az épület vázlatát, majd 2013-ban továbbfejlesztették a terveket.
    A statikai szakvélemények szerint a jelenlegi épületet nem érdemes megtartani, így annak helyén egy teljesen új épület készül. Egy fedett, nyitott terasz felől lesz az épület főbejárata, a földszinten kávézó, folyóirat-olvasó, 80 ezer kötetes szabadpolcos könyvtár, raktár és kiszolgálóhelyiségek kapnak helyet. Az emeleten a 15 ezer kötetes szabadpolcos gyermekkönyvtár mellett klubhelyiséget, számítógépes termet, irodákat, raktárakat alakítanak ki, az épületgépészeti berendezések pedig a tetőtérbe kerülnek - közölte a szakember.

mti

Mi épül?MakóMakovecz

Hírlevél

Hirdetés