2024.04.20, Szombat
Megóv az árvíztől és pihenésre is szolgál az új magyarszéki záportározó
fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Megóv az árvíztől és pihenésre is szolgál az új magyarszéki záportározó

magyarepitok.hu

2018.01.23. 17:01 - Antal Zsófia

A hirtelen lezúduló heves esőzések ellensúlyozására épít horgásztóként is funkcionáló víztározót a Szabadics.

Hirdetés

Záportározó épül a Baranya csatorna vízgyűjtőjén, a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. kivitelezésében, Magyarszék és Magyarhertelend határában. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) közös beruházása a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból (KEHOP) 1 milliárd 907 millió forintos támogatást kapott. A projekt részleteiről kedden Magyarszéken tájékoztatta a lakosságot Nagy Csaba, a Dél-dunántúli Területi Vízgazdálkodási Tanács elnöke és Fischer László, a Szabadics Zrt. építésvezetője.

A képre kattintva galéria nyílik!

A tározóra azért van szükség, mert az elmúlt évtizedben a DDVIZIG területén a szélsőséges időjárás következményeként gyakran fordultak elő rövid ideig tartó, de heves esők, amelyek elöntéseket okoztak. Ezek a nehezen előrelátható, gyors lefolyású árvizek jelentős károkat idéztek elő a vízgyűjtő területein. A probléma orvoslására a DDVIZIG elkészítette a lehetséges tározók tervét, melyek közül a magyarszéki tározó lesz a legnagyobb kapacitású: a Baranya-csatorna felső szakaszáról érkező, valamint a Kaszánya-patakon levonuló árvizek visszatartását biztosítja majd.

A létesítmény komplex hasznosítású lesz, vagyis az árvízveszély elhárításán túl lehetőséget teremt majd horgászásra, pihenésre is. A 28 hektár állandó vízborítású tározó maximálisan 54 hektár elöntést tud kezelni.

A Szabadics Zrt. a projekt során a következő elemeket valósítja meg:

  • 2,6 km hosszú töltés
  • egy központi vízszintszabályozó műtárgy
  • tápzsilip, tápcsatorna
  • vészárapasztó
  • oldalbukó
  • vízkivételi cső
  • vízrajzi mérőműtárgy

 

Jövőre kész az új tározó

A helyszínen kiosztott sajtóanyagból kiderül, hogy a vízrajzi műtárgy már tavaly nyáron elkészült, jelenleg a tározó melletti vízfolyás mederrendezése van folyamatban. A tározótér területének előkészítése befejeződött, így a tereprendezés tavasszal kezdődhet, a teljes projekt pedig 2019 júniusára készül el.

Az eseményen köszöntőt mondott Polgár Károly, a DDVIZIG osztályvezetője, Márk László, a DDVIZIG igazgatója, Kárpáti Jenő, Magyarszék polgármestere és Szeledi Katalin, Magyarhertelend polgármestere is.

Galéria

Szabadics Zrt.VízgazdálkodásárvízvédelemMagyarszék

Hírlevél

Hirdetés