2024.04.19, Péntek
Otthon Melege: egy nap alatt több mint 4000 pályázat

Otthon Melege: egy nap alatt több mint 4000 pályázat

mti

2016.08.17. 09:33 - Hegedűs Gergely

Néhány óra alatt kimerült a családi házak energetikai felújítására kiírt program kerete, az NFM szeptemberre ígéri az elbírálásokat.

Hirdetés

A családi házak energetikai korszerűsítésére hétfőn reggel indult el a program, az 5 milliárd forintos keret villámgyorsan kimerült, így már hétfőn délután felfüggesztette a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

 

Meg kell emelni a keretet

A vissza nem térítendő támogatásokra több mint 4000 pályázat érkezett, a családok jellemzően 1,2-1,6 millió forint támogatást igényeltek otthonaik energetikai felújításához.

Szabó Zsolt államtitkár úgy nyilatkozott, a rendelkezésre álló összegnél többet igényeltek a jelentkezők. A tárca dolgozik azon, hogyan tudják a keretet megemelni, hogy minden pályázó kaphasson segítséget.

 

A felújítások elvégzése után érkezik a pénz

A kiírás alapján az elbírálásra 90 nap van, de a tárca arra törekszik, hogy már szeptember közepén megtörténjenek az értesítések. Az államtitkár elmondta, a támogatási szerződések megkötése, illetve az elvégzett munkák után folyósítják majd a pénzt. Hozzátette: arra számít, hogy a legtöbb nyertes jövő tavasszal kezd bele a korszerűsítésbe, a munkák elvégzésére a támogatási szerződés megkötése után egy év van.

Az államtitkár kiemelte azt is, jövőre folytatni szeretnék az Otthon Melege programot, további kiírásokat terveznek.

 

Legtöbben a fűtést korszerűsítik

A támogatott felújítások között szerepel

  • a nyílászárók cseréje, a szigetelés,
  • a fűtéskorszerűsítés
  • és a megújuló energia hasznosítása.

A legtöbb jelentkező a fűtés korszerűsítéséhez kért támogatást, illetve sokan szigetelést és nyílászárócserét terveznek.

A benyújtott pályázatokról a pályázati portálon (https://csaladihaz2016.nfsi.hu/) lehet információt kapni - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

EnergetikaOtthon Melege Programcsaládi házakenergetikai beruházás

Hírlevél

Hirdetés