2024.04.24, Szerda
Még ebben a hónapban megjelennek az energetikai pályázatok

Még ebben a hónapban megjelennek az energetikai pályázatok

mti

2017.02.14. 10:52 - Hegedűs Gergely

A családi házak és a lakások tulajdonosai is igényelhetnek energetikai korszerűsítésre vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatást. Utóbbira több mint 200 milliárdos keret nyílik, a kamat nulla százalékos lesz.

Hirdetés

Február végén újabb energiatakarékossági pályázatok jelennek meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának nyilatkozata szerint. Szabó Zsolt kedden az M1 műsorában számolt be a részletekről.

Közlése szerint a vissza nem térítendő támogatáson belül lesz

  • hűtőgép- vagy mosógépcsere-program,
  • illetve kazán és kéménycsere pályázat.

A visszatérítendő támogatást komplett felújításokra írják ki február végén. Ezt a támogatást „lakóközösségek, lakások, társasházak, családi ház tulajdonosok, magánszemélyek” igényelhetik a politikus tájékoztatása szerint.

A visszatérítendő forrás igényelhető

  • világításkorszerűsítésre,
  • fűtéskorszerűsítésre
  • és épület felújításra.


Tízmilliós és hétmilliós felső határ

Szabó Zsolt még januárban beszámolt a visszatérítendő támogatás további részleteiről: eszerint az ország központi régiójában 100 milliárd, a központi régión kívül 105 milliárd forint jut a felújításokra. Elmondta, a 0 százalékos kamatozású, 90 százalék intenzitású pályázatok segítségével akár a felére is csökkenthetők a rezsiköltségek.

A politikus januárban úgy fogalmazott „szinte mindenre pályázni lehet, amivel csökkenthető az energiafelhasználás”. A keretösszeg mintegy 50 ezer ingatlan korszerűsítésére lehet elegendő, a támogatási érték felső határa lakóházak esetén 10 millió, lakások esetében 7 millió forint.


Eddig 120 ezer család tudott élni a lehetőséggel

Az államtitkár emlékeztetett, eddig hét programterületen - például mosógép, hűtőgép, ingatlan felújítások - lehetett vissza nem térítendő támogatásra pályázni. Mintegy 120 ezer család pályázott sikeresen, több mint 23 milliárd forint támogatásra. A legtöbben a hűtőgép programra jelentkeztek.

Szabó Zsolt jelezte, arra készülnek, hogy a keretet majd újból emelni kell a nagy érdeklődés miatt.

Hírlevél

Hirdetés