2024.04.19, Péntek
Elektromos üzemű targoncákra vált a Baumit
baumit.hu

Elektromos üzemű targoncákra vált a Baumit

baumit.hu

2017.04.18. 10:37 - Antal Zsófia

Kilencből két járművet már lecseréltek, de az összes többi is sorra kerül, ami jelentősen csökkenti a károsanyag-kibocsátást.

Hirdetés

A Baumit magyarországi zöld vállalati beruházásainak részeként környezetbarát, elektromos üzemű targoncák használatára áll át fokozatosan. Az első két szállító jármű már munkába állt a cég központi, dorogi telephelyén. A dízel üzemű targoncákkal összehasonlítva az elektromos változatnak nincs károsanyag-kibocsátása, beltéri használat esetén védi a dolgozókat a kipufogógáz ártalmaitól és működése is csendesebb.

Az elektromos változat szervizüzemi ideje szintén kevesebb, ami költséghatékonyságot jelent. A Baumitnál 24 órás műszakban rakodnak a targoncákkal, így kihasználtságuk maximális. A lecserélt modellek 2001-es és 2010-es évjáratúak voltak, és várhatóan a még üzemben lévő hét dízel targonca cseréje is megtörténik az elkövetkező években. A targoncagyártó Linde összehasonlító adatokat hitelesítetett a TÜV Nord intézettel, amely szerint az 5 tonnás elektromos targoncának a dízeles változathoz képest kevesebb az emissziója (128,88 g/raklap – elektromos és 157,67 g/raklap – dízel).

 

Számos más beruházással is igyekeznek megteremteni az egyensúlyt a természettel

A tervnek megfelelően halad a mészkőbányászat alól kivett területek (Hungária-hegy) rekultivációja. A kőbányászati technológia csökkentett porkibocsátásra és zajterhelésre állt át, ami sokkal halkabb robbantást, zárt szállító rendszert és vizes pormegkötést jelent, melyet saját locsolóautóval valósítanak meg. A vakolatgyár teljesen zárt rendszerben, porkibocsátás nélkül üzemel.

fotó: baumit.hu

A dorogi kőbánya, vakolatgyár és cégközpont a lakott településrésztől viszonylag távol, erdős területen, 72 hektáron helyezkedik el. Az arborétumszerű kert, a vadetető és újonnan épült zöldtetős oktatási épület kialakítása is jelzi a cég törekvését a termelő tevékenység és a természet összhangjának megteremtésére.

Galéria

Energetikakörnyezetvédelmi beruházásBaumit Kft.

Hírlevél

Hirdetés