2024.02.26, Hétfő
Jövőre LED-es közvilágításra válthat Budapest jelentős része
docplayer.hu

Jövőre LED-es közvilágításra válthat Budapest jelentős része

MTI

2017.08.25. 10:02 - Antal Zsófia

A tervezett korszerűsítéssel évi 65 millió forintot lehet megtakarítani, a beruházás így legfeljebb 15 év alatt megtérül.

Hirdetés

Több mint egymilliárd forintot terveznek fordítani a budapesti közvilágítás LED-es korszerűsítésére a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztése szerint. A Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyzett és a budapest.hu oldalon csütörtökön közzétett javaslat 15 kerületben, több mint 30 helyszínen indítványoz korszerűsítést. A kivitelezés 2018 első negyedévtől 2019 nyár végéig tartana.

Mint az előterjesztésben olvasható, jelenleg Budapesten az amortizált és műszakilag is korszerűtlennek tekinthető, nagy energiafogyasztású és magas üzemeltetési költségű közvilágítási lámpatestek mennyisége 30 ezerre tehető, és 5-7 éven belül további mintegy 80 ezer elavult lámpatest cseréjével kell számolni.

Az indokolható megtérülési időn belül mintegy hétezer lámpatest LED-es világítótestre történő cseréje valósítható meg, amit az energiamegtakarításon alapuló hosszú távú fővárosi forrással lehetne finanszírozni. Az éves becsült energiamegtakarítás 1,8 millió kWh, ami 65 millió forintnyi áramdíjat jelent. Szakértői becslések alapján a projekt várható megtérülési ideje 13-15 év, a LED-es lámpatestek várható műszaki élettartama pedig 20-25 év.

 

A hagyományos csere negyedannyiba kerülne, de nulla megtakarítást jelent

Az említett mennyiségű nagynyomású nátrium lámpatest cseréje jelenlegi árakon számítva 280 millió forint költséget jelentene, ugyanakkor nem eredményezne energiamegtakarítást. A projekt megvalósítása kedvező, hiszen a műszakilag várható üzemeltetési idő mintegy kétharmada alatt megtérül a felvett kölcsönösszeg az energiamegtakarításból.

A tervek szerint a projekthez a fővárosi önkormányzat 900 millió forintos támogatást biztosítana. Az Európai Beruházási Bank megadta az előzetes hozzájárulást a LED-es korszerűsítési projekt hitelből történő finanszírozásához. A fennmaradó 150 millió forintot a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. saját erőből biztosítaná azzal, hogy a felszerelést saját dolgozói végeznék el.

Ha az előterjesztés elfogadásra kerül, az biztosítja a szükséges fedezetet a BDK Kft. részére a közbeszerzési eljárás megkezdéséhez, és annak eredményes lezárulta után dönthet majd a közgyűlés a fővárosi forráshoz kapcsolódó szerződések pontos tartalmáról és összegéről.

Energetikavilágításvilágítás

Hírlevél

Hirdetés