2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Jelentős megtakarítást hoz a városnak Kaposvár újonnan épült zöld fűtőműje

Jelentős megtakarítást hoz a városnak Kaposvár újonnan épült zöld fűtőműje

magyarepitok.hu

2023.10.04. 11:31 - Hegedűs Gergely

A Szabadics által kivitelezett üzem az eddiginél jóval olcsóbban állítja elő a hőt és a melegvizet a vármegyeszékhelyen.

Hirdetés

Kaposváron október 4-én átadták a Szabadics Zrt. kivitelezésében megépült biohőtermelő üzemet. Az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. és a helyi önkormányzat közös projektje 4,5 milliárd forintos beruházásban valósult meg.

 

 

A fejlesztés jelentőségét az adja, hogy általa jóval olcsóbban lehet majd előállítani a hőt és a melegvizet a városban, ami évente több mint 640 millió forintos megtakarítást jelent. A faapríték alapanyagon, vagyis megújuló energián alapuló fűtőműnek köszönhetően 12.000 tonna szén-dioxidot takarít meg a város.

A projektben egy 1700 négyzetméteres létesítmény jött létre, ebben kapott helyet a faapríték tüzelésű, kétkazános fűtőmű, amelynek teljesítménye 2×7,5 megawatt. A Városi Zöld Fűtőmű a 67-es út lakott területén kívüli szakasza mellett, a Volán telep mellett épül meg.

 

 

Szintén jelentős része volt a beruházásnak az üzemhez kapcsolódó vezetékpár megépítése, amelyen keresztül betáplálják a megtermelt hőt a távhőrendszerbe. Az 1893 méternyi földbe fektetett vezeték nyomvonala a 67-es út mentén, annak keleti oldalán halad, majd a körforgalomnál kerül át a nyugati oldalra, ahol a zöldsávok és a parkolók alatt vezették el a 301-es számú hőközpontig.

A helyi autóbuszok üzemanyaga cukorgyári melléktermékből készül

A szerdai átadón Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a fűtőmű két kazánjának üzembe helyezésével a somogyi vármegyeszékhely olcsóbban, kiszámíthatóbban, hatékonyabban és környezetkímélő módon biztosítja mintegy 6900 lakás és 300 közintézmény távhőellátását.

 

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára

 

Kaposvár eredményeit méltatva hozzátette, a városban 2021-ben 55 ezer ember éves áramszükségletét fedező napelemparkot adtak át. Az utcai lámpatestek energiatakarékosak, vezérelhetők, fényerejük szabályozható, a helyi járatú autóbuszok üzemanyaga cukorgyári melléktermékből előállított biogáz, amely a cukorgyár energiaigényének felét is biztosítja.

 

 

Szita Károly (Fidesz-KDNP) Kaposvár polgármestere elmondta: az 1700 négyzetméter területű Zöld Fűtőmű megépítését az indokolta, hogy a távhő ára megfizethető maradjon, a rendszer gazdaságosan üzemeltethető legyen, valamint az is, hogy a kaposvári távhőhálózat bővült az elmúlt években, és az idén a zeneiskola, az Agora kulturális központ, valamint a mentőállomás is csatlakozik hozzá. 

Idén a távfűtés előállításhoz szükséges gáz vásárlására 2,6 milliárd forintot terveztek, a zöld fűtőművel a gáz 57 százalékát ki tudják váltani, költségeik a harmadára csökkennek.

 


A nehézségek ellenére is napra pontosan fejezték be a munkát

Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. elnöke rámutatott, az elmúlt évek egyik legnagyobb volumenű és legkomplexebb, KEHOP keretében lebonyolított beruházása fejeződött most be Kaposváron. Emlékeztetett, a tavaly márciusban elindult projektben a szűk határidő, az ukrajnai háború kitörése és a munkába bevont kazángyártó cég csődbe menetele is nehezítette a dolgukat: „Mindezek ellenére a kivitelezést napra pontosan tudtuk befejezni” – hangsúlyozta.

 

Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. elnöke.


Külön kiemelte, hogy a fűtőműhöz kapcsolódva egy komoly mélyépítési munkát is végre kellett hajtaniuk. „Összességében dicséret illeti a munkatársainkat, mert ez egy nagyon komoly kivitelezés volt, mind a fűtőmű, mind a vezetéképítés vonatkozásában. Amikor itt autózok el az épület előtt, büszkén mondom a gyerekeimnek, hogy ennek mi is részesei voltunk.” Zárásként a kivitelezésben stratégiai partnerként részt vett szakcégek felé is elismerését fejezte ki.

Galéria

EnergetikaSzabadics Zrt.Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft (NFP)Kaposvárüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés