2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Ezért van tétje a műanyagok szelektív gyűjtésének
ng.hu

Ezért van tétje a műanyagok szelektív gyűjtésének

piacesprofit.hu

2016.07.18. 15:24 - Hegedűs Gergely

Egyre jelentősebb az újrafeldolgozott műanyagok szerepe, a felhasználó iparágak között az építőipar a második helyen áll.

Hirdetés

Dinamikusan nő a kereslet az újrafeldolgozott műanyagok iránt a Carboferr Zrt. adatai szerint, ezzel együtt a regranulátum (újrafeldolgozott műanyagipari alapanyag) szegmense is növekedik a teljes műanyagipari szektoron belül. Az elmúlt évtizedben 64%-os növekedés volt tapasztalható az újrahasznosított műanyagok terén Európában. A folyamat oka az olcsó és nagymennyiségű hulladéktömeg, a szelektív hulladékgyűjtés, a korszerű leválogató- és feldolgozó üzemek, valamint a jelentős állami támogatások.

A szolgáltató cég elemzéséből az is kiderül, Európában a műanyagalapú hulladék 30%-ából gyártanak újrahasznosított műanyagipari terméket; 39%-át az energetika terén hasznosítják, 31%-ából pedig fel nem használt hulladék lesz.

A felhasználás legnagyobb része (40%) a csomagolóiparhoz kapcsolódik, ezt követi az építőipar (20%) és az autóipar (8,6%). Magyarországon jelenleg az újrahasznosított műanyagipari termékek 21%-át teszik ki a műanyag eredetű hulladékoknak. Az európai lista élén Norvégia szerepel 40%-kal, őt követi Németország és Svédország 38-38%-kal.

Az összes műanyagfajtából készülhet újrahasznosított műanyag,

  • a kis sűrűségű polietilén fóliákból például szemeteszsákok, építőiparban használatos védőfóliák és ponyvák.
  • A nagy sűrűségű polietilénből és polipropilénből pedig többek között különböző tároló eszközök (ládák, rekeszek, vödrök, szemétkosarak), védőcsövek, kül- és beltéri bútorok készülnek.
  • A polietilén és polipropilén regranulátumokat növekvő arányban használják az autóiparban is különböző alkatrészek és elemek formájában.
  • A PET-darálék és az abból készült regranulátum főként a textiliparban kerül újrahasznosításra, például polárruházat, bútorhuzat, hálózsák, sportcipő és sporttáska formájában.
Gazdaságújrahasznosítás

Hírlevél

Hirdetés