2024.03.29, Péntek
Elektromos töltőpontokkal épülhetnek a jövő házai

Elektromos töltőpontokkal épülhetnek a jövő házai

2016.10.24. 18:50 - Hegedűs Gergely

Nemcsak a társasházak parkolóihoz, hanem minden új lakás épüléséhez kötelezően hozzárendelné az elektromos töltőpont kiépítését egy tervezett Eu-direktíva – írja a tervlap.hu.

Hirdetés

Új EU-direktíva készül, mely elő fogja írni 2019-től minden új vagy felújított lakóépület (családi vagy társasház) számára elektromos autók töltőpontjának kiépítését. A tervlap.hu szerint a szabályozás emellett 2023-tól a társasházak parkolóiban előírja majd a helyek 10 százalékának töltővel való felszerelését is.

A portál a Guardian értesülésére hivatkozik, eszerint a gyakorlatban a rendelet az új lakásoknál nem fog különösebb nehézséget okozni. Egy 13 amperes (vagy nagyobb) csatlakozót kell létesíteni, esetleg önálló fázison – nagyjából egy elektromos tűzhely vagy mosógép csatlakozójának megfelelően. Viszont mindezt az autó lehetséges parkolóhelye közelében kell elhelyezni, mert hosszabbító nem használható töltésre.

A társasházi parkolókra, mélygarázsokra vonatkozó majdani rendelet szerint a parkolóhelyek 10 százalékát töltési lehetőséggel ellátni. Kérdéses, hogy úszótelkes panelépületek egy hőszigeteléses projekt keretében hogyan fognak megfelelni a kötelező töltőpont kiépítésének. A tervlap.hu cikke hangsúlyozza, ahol lehet, például új családi házak esetén, érdemes előre gondolkodni, mert egyszerűbb az építés keretében ilyen pontot kiépíteni, mint utólagos beruházással.

Gazdaságenergetika

Hírlevél

Hirdetés