2024.03.19, Kedd
HIPA: rekordot döntöttek a külföldről beérkezett tőke projektjei
(fotó: gyar.mercedes-benz.hu)

HIPA: rekordot döntöttek a külföldről beérkezett tőke projektjei

mti

2017.02.07. 11:37 - Hegedűs Gergely

Tavaly több mint 3,243 milliárd euró, azaz mintegy 1002 milliárd forint értékű külföldi működőtőke (FDI) érkezett Magyarországra, ezzel 17 647 új munkahely jön létre.

Hirdetés

Minden eddiginél több külföldi működőtőke érkezett Magyarországra 2016-ban a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) támogatásával. Ésik Róbert, a HIPA elnöke budapesti sajtótájékoztatón számolt be az eredményekről.

Tavaly 71 beruházási projekt esetében született pozitív döntés, ezek eredményeként több mint 3,243 milliárd euró, azaz mintegy 1002 milliárd forint értékű külföldi működőtőke (FDI) érkezett Magyarországra, és 17 647 új munkahely jön létre. A projektek száma 6 százalékkal, a befektetési volumen 131 százalékkal, a létrejött munkahelyek száma 36 százalékkal nőtt az előző évhez képest.
 

Sokat nyomott a latba a Samsung és a Lego fejlesztése

A legtöbb projekt Németországból (15), az Amerikai Egyesült Államokból (14), illetve Nagy-Britanniából és Svájcból (6-6) érkezett, de a magyar vállalatok is 7 pozitív döntésben voltak érintettek - ismertette a HIPA elnöke. A többi értéket tekintve is Németország a domináns (a befektetett összeg 52, és az összes munkahely 32 százaléka), míg a második mindkét szempontból az Egyesült Államok (rendre 12,3, és 19 százalék). A beruházási értéket figyelembe véve a harmadik legnagyobb beruházó Dél-Korea lett a gödi Samsung beruházásnak köszönhetően, Dánia pedig a nyíregyházi LEGO bővítés eredményeként a harmadik legtöbb munkahelyet létesítő ország.

Az ágazatok közül 2016-ban is a járműipar dominált: 25 beruházási projekt, a teljes befektetett összeg 66 százaléka, valamint az újonnan létrejött munkahelyek 44 százaléka ebbe a szektorba érkezett. Továbbra is erős az üzleti szolgáltató szektor (SSC) 12 projekttel és majdnem 2500 új, magas hozzáadott értékű munkahellyel, de az élelmiszeripar (8 projekt, 1432 munkahely) is megtartotta harmadik helyét. A beruházás nagysága alapján több mint 341 millió eurós értékkel a második az elektronikai ágazat, míg az élelmiszeripar közel 258 millió euróval ezúttal is a harmadik.    


Leginkább az beruház, aki már korábban megvetette a lábát

Ésik Róbert kiemelte, hogy a tavaly sikeresen végigtárgyalt 71 projektből 55 Magyarországon már letelepedett vállalatok bővítésére, kapacitásainak fejlesztésére irányult. Az újra befektetők aránya tavaly a 2015-ös 68-ról közel 77 százalékra emelkedett, ami azt jelzi, hogy a már itt lévő vállalatok jól érzik magukat Magyarországon. Pozitívumként értékelte azt is, hogy 2016-ban a projektek 56 (2015-ben 43) százaléka a fejlődő régiókba ment.

Kitért arra is, hogy a V4-országok versenytárs ügynökségei által eddig publikált eredmények alapján 2016-ban a HIPA zárta a legsikeresebb évet a projektek száma, a beruházási volumen és a létrejövő munkahelyek száma alapján is.     


A munkahelyteremtés helyett immár technológia a legfőbb kritérium

Az idei célokról elmondta: a HIPA a magasabb hozzáadott értéket előállító, technológia-intenzív beruházásokat kívánja Magyarországra vonzani. Újdonság, hogy az ügynökség 2017 januárjától k+f jogcímen támogathat projekteket Budapesten és vidéken. Technológiaintenzív beruházásokat támogat, ami azt jelenti, a támogatás odaítélésénél már nem követelmény, hogy új munkahelyeket teremtsenek, elég a meglévők megtartása, de emellett jelentős, 30 millió eurós, vagyis 10 milliárd forintos technológiai fejlesztést kell végrehajtani, amelynek eredményeként nő a vállalat termelékenysége, hatékonysága, és ez az árbevételben és a bérekben is tükröződik.

A nemzetgazdasági tárcával dolgoznak azon is, hogy a HIPA a képzéshez is támogatást tudjon nyújtani 2 millió euróig, a képzési költség maximum 50 százalékáig.    

A HIPA elnöke szerint a befektetők számára komoly vonzerőt jelent az egységesen 9 százalékra csökkentett társasági nyereségadókulcs, ami a legalacsonyabb az EU országok között, ahogy a szociális hozzájárulási adó (szocho) mérséklése is komoly versenyelőny lehet.

GazdaságNemzeti Befektetési Ügynökségüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés