2024.05.18, Szombat
„A Graboplast túlnőtt Magyarországon” - hatmilliárdos padlóüzem nyílt Tatabányán

„A Graboplast túlnőtt Magyarországon” - hatmilliárdos padlóüzem nyílt Tatabányán

2016.02.04. 13:22 - Hegedűs Gergely

A beruházáshoz a kormány 3 milliárd forinttal járult hozzá, a Graboplast cserébe vállalta 120 új munkahely létesítését. A magyar tulajdonú cég most átadott gyárában új technológiával előállított, különleges padlóburkolók készülnek, melyek piaca világszerte 10 százalék feletti növekedést mutat.​ A beruházás része a 8,7 milliárd forintból 2017-ig megvalósuló fejlesztési programnak, aminek köszönhetően tovább bővül a több mint 80 országba exportáló vállalat kivitele.

Hirdetés

Orbán Viktor, miniszterelnök adta át csütörtök délelőtt a győri Graboplast Zrt. luxus minőségű műpadlót gyártó új üzemét Tatabányán. A Grabo Design padlóüzem 3 milliárdos állami támogatással, összesen 6,2 milliárd forintból valósul meg. A gyárban új technológiával előállított, különleges padlóburkolók készülnek, melyek piaca világszerte 10 százalék feletti növekedést mutat. A luxus minőségű LVT padlókat elsősorban kereskedelmi létesítményekben, a vendéglátóiparban, irodákban, középületekben, illetve egyes országokban már lakossági építkezéseknél is alkalmazzák. A tatabányai beruházásnak köszönhetően a Graboplast az irányfüggetlen homogén padlók előállítására is alkalmassá válik. Az ilyen padlók teljes vastagságukban azonos anyagúak, elsősorban egészségügyi és a középületek burkolására alkalmazzák őket.

„A Graboplast túlnőtt Magyarországon” - mondta Orbán Viktor az átadáson, aki szerint a gyárral újabb lépést tesz a Graboplast afelé, hogy világcég legyen. „A mostani beruházás 120 munkahelyet teremt, de abban reménykedünk, hogy ennél is többet ad majd ez a beruházás az országnak” - tette hozzá. „Tatabánya már nem az egykori szocialista iparváros, itt már nemsokára a munkaerőhiány jelent majd gondot.” A miniszterelnök kijelentette, ha egy ország biztonságban akarja tudni magát, jelentős nemzeti iparral kell rendelkeznie. "A kormány a nemzeti tőkét támogatja és az ország méreteiből adódóan a sikerhez az exporton keresztül vezet az út" - fogalmazott.

A 6,2 milliárdos beruházás a része annak a 8,7 milliárd forintból 2017-ig megvalósuló programnak, melynek köszönhetően tovább bővül a győri székhelyű magyar vállalat exporttevékenysége, és több mint 20 százalékkal emelkedik alkalmazottainak száma. A fejlesztéssorozat részeként a kecskeméti parkettagyárban 2015 novemberében egymilliárd forint értékű beruházási programot indítottak.

Az átadón Jancsó Péter, a Graboplast elnök-vezérigazgatója elmondta, a cég tavaly 1700 sportcsarnokot fedett be padlóval. Emellett a tömegközlekedési eszközök padlóborítását is a Graboplast gyártja, ilyen borítás van a pesti Combino villamosokon is. Show-padlókat is szállítottak a svéd király esküvőjére és Robbie Williams koncertjére. Azt is elmondta, hogy csatlakoztak a kormány déli nyitás nevű programjához, így afrikai piacokra is betennék a lábukat. Úgy fogalmazott, a magyarok nem csak alkatrész-összeszerelésre vannak predesztinálva, hanem képesek olyan terméket előállítani, amelyet nyolcvan országban megvesznek.

A Graboplast-tulajdonos Wallis Asset Management Zrt. vezérigazgatója, Veres Tibor azt hangsúlyozta, a Graboplast egy magyar vállalat, magyar döntéshozókkal, amelybe a Wallis már 21 milliárd forintot fektetett be, emellett évente az árbevétel három és fél százalékát fordítják kutatás-fejlesztésére. Rámutatott, ez a cég is mutatja, hogy Magyarországon érdemes vállalkozni, és fel lehet venni a versenyt a nemzetközi vállalatokkal.

A magyar tulajdonban lévő Graboplastot 1905-ben alapították Győrben (eredetileg linóleumpadló, bőrvászon és viaszos vászon gyártására), 2015-ben 18 milliárd forint árbevételt ért el, az összeg több mint 90 százaléka exportpiacokról származott. A cég a lakossági padlók előállítása mellett saját fejlesztésű speciális padlóburkolatokat gyárt Győrben és Tatabányán, illetve parkettát készít Kecskeméten, összesen 550 ember foglalkoztat. A Graboplast az elmúlt évtized során úgy alakította át működését, hogy mára a speciális padlógyártó piac egyik meghatározó európai szereplőjévé vált. A Graboplast padlóit jelenleg több mint 80 országban használják. A cég húzóágazata mára a sportpadlógyártás, melyben tavaly 50 százalékos növekedést értek el.

(mti, hvg.hu, magyarepitok.hu)

Galéria

Aktuálisépítőipari alapanyagokGraboplast Zrt.padlógyártásTatabánya

Hírlevél

Hirdetés