2024.03.28, Csütörtök
Lassan utoléri tavalyi fordulatszámát az építőipar

Lassan utoléri tavalyi fordulatszámát az építőipar

mti, ksh.hu

2016.08.11. 10:24 - Hegedűs Gergely

Tovább közeledett 2015-ös teljesítményéhez az iparág júniusban, az épületek építése pedig növekedést mutatott az előző évhez képest, akárcsak a szerződésállomány.

Hirdetés

A KSH legfrissebb adatai szerint a májusi 25,8 százalékos csökkenés után júniusban a magyar építőipar teljesítménye 16,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Az előző hónaphoz viszonyítva az építőipar termelése 7,5 százalékkal emelkedett júniusban a szezonálisan kiigazított adatok szerint.

Az elemzésből az is kiderül, júniusban az iparág termelése folyó áron 172 milliárd forint volt, ami idén eddig a legmagasabb érték. A második és harmadik helyen a májusi 143 milliárd és az áprilisi 123 milliárd forint áll, márciusban, februárban és januárban 117, 88, illetve 72 milliárd forintig jutott az iparág, amely tavaly átlagosan 180 milliárdot produkált havonta.

 

Az ipari beruházások húzták az épületek növekedését

A termelés a két építményfőcsoportban eltérően alakult: az épületek építése 7,4%-kal emelkedett, ezzel szemben az egyéb építményeké 36,8%-kal visszaesett.

Az épületek építésének június havi növekedése nagyrészt ipari épületek, kisebb részben oktatási épületek, illetve sportlétesítmények építésének az eredménye. Az egyéb építmények építésének visszaesését elsősorban az uniós forrásból végzett munkák 2015. végi befejeződése okozta. A legnagyobb mértékben júniusban is az út- és vasút-, illetve közműépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakáétól.    

 

Bővült a szerződésállomány

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene június végén 15,0 százalékkal meghaladta az előző évi alacsony szintet. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké az egy évvel korábbinál 22,6 százalékkal több júniusban kötött új szerződéssel együtt 60,0 százalékkal magasabb volt. Az egyéb építmények összes rendelésállománya 1,3 százalékkal csökkent az új szerződések 8,1 százalékos növekedése ellenére is.

Az építőipar termelői árai 2,9 százalékkal emelkedtek a második negyedévben az egy évvel korábbihoz hasonlítva, és 0,9 százalékkal emelkedtek az első negyedévhez képest. Az épületek építési árai 4,2, az egyéb építményekre szabott árak 1,6 százalékkal emelkedtek éves összevetésben.

 

Iparági híreképítőipar

Hírlevél

Hirdetés