2024.03.19, Kedd
A Liget Budapest Projekt esélyes az ingatlanszakma Oscar-díjára
ligetbudapest.org

A Liget Budapest Projekt esélyes az ingatlanszakma Oscar-díjára

MTI

2017.02.09. 12:46 - Antal Zsófia

A főváros márciusban ismét részt vesz a franciaországi MIPIM ingatlanpiaci szakkiállításon, hogy felhívja a figyelmet a közelmúlt jelentős beruházásaira. A cannes-i eseményen 11 projektet díjjal is kitüntetnek.

Hirdetés

Budapest újra részt vesz a világ legjelentősebb ingatlanpiaci szakkiállításán, a március 14. és 17. között a franciaországi Cannes-ban megrendezendő MIPIM-en - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes csütörtökön. A politikus hangsúlyozta: azt a gondolatot akarják eljuttatni a befektetőkhöz, hogy a magyar fővárosban dübörög az ingatlanpiac, és az elmúlt 6 évben olyan beruházások történtek, amelyekre érdemes odafigyelni.

A főváros a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) összefogása keretében vesz részt az eseményen, amelyre mintegy 23 ezer érdeklődőt várnak.

Takács Ernő, a 19 legjelentősebb magyarországi ingatlanfejlesztőt tömörítő IFK elnöke azt hangsúlyozta, hogy 2016-ban 2 milliárd eurónyi ingatlanfejlesztési tranzakció történt a fővárosban, ami háromszorosa a 2006-os értéknek. Felméréseik szerint további bővülés várható 2017-ben, ugyanis tagvállalataik már eddig több mint egymillió négyzetméternyi ingatlanfejlesztést terveznek a fővárosban 1,7 milliárd euró értékben.

 

46 ország projektjei versengenek az elismerésért

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa azt hangsúlyozta, hogy a nemzetközi zsűri döntése alapján a 2019-2020-ra elkészülő, több mint 200 milliárd forint értékű Liget-projekt egy japán, egy orosz és egy brazil fejlesztés mellett bekerült a világ négy legelismertebb projektje közé, így esélyes a szakkiállítás nagydíjára a Best Futura Mega Project kategóriában.

A szakma Oscar-díjának számító MIPIM Awardsra idén a különböző kategóriákban 214 nevezés érkezett 46 országból. A nemzetközi szakértőkből álló zsűri a 11 kategória legjobb 4-4 projektét emeli ki, majd ezek közül választja ki az adott kategória díjazottját.

A szakkiállítás népszerűségét jelzi, hogy évente csaknem 90 országból 2600 kiállító vesz részt rajta. A legkiválóbb nemzetközi építész-tervező és designer irodák képviseletében mintegy 900 szakember mutatja be munkáit és a legfrissebb innovációkat, trendeket. A MIPIM-en az ingatlanszektor legbefolyásosabb szereplői jönnek össze, ahol ingatlanfejlesztőkkel, iparági szakértőkkel, finanszírozókkal, gazdasági és politikai döntéshozókkal találkozhat a több mint húszezer látogató.

 

18 év után kaphatna ismét díjat magyar projekt

Annak ellenére, hogy Magyarország képviseletében Budapest rendszeres résztvevője a kiállításnak, eddig csak 1999-ben díjaztak hazai projektet: a legjobb irodaház-felújítás kategóriában a Dózsa György úti ING/NN irodaház részesült elismerésben.

A zsűri döntésében komoly szerepet játszott, hogy a Városliget átfogó megújítása a több mint 200 éves park hagyományainak tiszteletben tartásával fog megvalósulni: egyszerre újulnak meg a már itt lévő évszázados intézmények, új múzeumok épülnek olyan sztárépítész-irodák közreműködésével, mint a SANAA és a Sou Fujimoto Architect, de mindezekkel párhuzamosan rehabilitálják a park természeti értékeit, jelentősen növelik zöldfelületeit és környezettudatos megoldásokkal zéró-emissziós övezetté alakítják a teljes területet.

Iparági hírekkülföldLiget Budapest ProjektNemzeti Befektetési Ügynökségnívódíjakingatlanbörze

Hírlevél

Hirdetés