2024.04.20, Szombat
Így tarthatja kordában a nagyberuházásokat a magyar építőipar
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Így tarthatja kordában a nagyberuházásokat a magyar építőipar

magyarepitok.hu

2018.09.05. 14:38 - Hegedűs Gergely

A szakma által kidolgozott kódex és a lebonyolítói mesteriskola is ugyanazt szolgálja: a nagy projektek a költségkereten és határidőn belül készüljenek el, a szakmai elvárásoknak is megfelelve.

Hirdetés

A közpénzből finanszírozott beruházások előkészítésére, tervezésére és megvalósítására vonatkozó kódexet dolgozott ki a magyar építőipar négy meghatározó szervezete. A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének és a Tanácsadó Mérnökök Szövetségének közreműködésével készítette el a Beruházási Folyamatok Rendszerét (BFR) valamint a Tervezői Szolgáltatások Rendszerét (TSZR).


Többéves munka alapozta meg

A koncepciót a mérnöki kamara vezetői ismertették a Puskás Stadion Látógatóközpontjában szerdán délelőtt. Az eseményen Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke elmondta, a többéves szakmai munkával megalapozott beadványt átadták az illetékes minisztériumnak. Úgy fogalmazott,

a javaslat a beruházási törvény szakmai alapja lehet, ami pontosan meghatározza többek között a beruházási lánc résztvevőit, feladataikat, tevékenységi és felelősségi körüket.
 

Nagy Gyula a szerdai sajtótájékoztatón

Hozzátette, a szakmai koncepció alapvető célja olyan előkészítési, tervezési, beruházási rendszer létrehozása, amely garantálja, hogy a beruházások a tervezett határidőn és költségkereten belül, a tervezett minőségben készüljenek el.


Nyugaton hasonló rendszerek kezelik a problémákat

Az elnök a szakmai ajánlás részletei közül kiemelte, a dokumentumban az építtető érdekében előírták a kiviteli tervből történő pályáztatást. Ezáltal a kivitelező tisztában lesz az alapfeladattal és ennek ismeretében határozza meg az árat. Ezzel összhangban Szántó László, az MMK Tartószerkezeti Tagozat elnöke arról beszélt, hogy az előkészítés az eddigieknél jóval nagyobb hangsúlyt kap a javaslat elfogadása esetén.

"Ezzel az egész projekt egy reálisabb idő- és költségkerettel indulhatna"

- fogalmazott Szántó László. Hozzátette, nyugaton is hasonló rendszereket dolgoztak ki, ezeket igyekeznek lekövetni.

Szántó László

A tagozati elnök arra is kitért, hogy bár a javaslatokat az állami beruházásokra dolgozták ki, a piaci szereplők is átvehetik ezeket a normákat, ahogy ez például Németországban is megtörtént.


Lendületbe jöhet a profi projektmenedzsment

A szerdai eseményen egy olyan elem is szóba került, aminek szükségességéről a projektmenedzsment lényegét bemutató cikkeinkben már többször is írtunk. Nagy Gyula ugyanis kifejtette,

elengedhetetlen  egy olyan költségadatbázis kidolgozása, ami megfelelő alapot ad a projektek előkészítéséhez és beárazásához.

"Ilyen adatbázisok más országokban már működnek" - mutatott rá az elnök. Hozzátette, az is fontos hogy a tervező a teljes folyamatot végig tudja kísérni, valamennyi fázisban meghatározó szerepe legyen.

Virág Rudolf, a Magyar Mérnöki Kamara főtitkára lényegében egy újabb, a projektmenedzsment jövőjét megerősítő bejelentést tett. Arról számolt ugyanis be, hogy a szervezet mesteriskolát indít a nagyberuházások lebonyolítóinak képzésére. „Szükség van a projektek lebonyolításánál egy professzionális szereplőre” – fogalmazott a vezető. A képzés oktatási anyagának kidolgozásához a kamara felvette a kapcsolatot az ÉVOSZ-szal és a Magyar Építész Kamarával. A sajtótájékoztatón a szakemberek elismerték, hogy a  beruházás lebonyolítói munkakör jelen van a hazai piacon, de hangsúlyozták, hogy nem terjedt el általánosan.


Hétfőn kezdődik a mérnökszakma kiemelkedő eseménye

A tájékoztatón az Építőmérnök 200 elnevezésű eseményről is szó esett, amit Nagy Gyula az idei év legnagyobb mérnök rendezvényeként mutatott be. A jövő hétfőn kezdődő kétnapos konferencia és plakátkiállítás apropóját az első angol építőmérnöki kamara megalakulásának kétszázadik évfordulója adja. A tagozati elnök szavaiből kiderült, az angol társszervezettel közösen szervezik az eseményt, ami egy európai rendezvénysorozathoz is kapcsolódik.

A konferencia fővédnökei Áder János, köztársasági elnök, András, yorki herceg és Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter lesznek.

ÉVOSZIparági hírekMagyar Építész KamaraprojektmenedzsmentMagyar Mérnöki Kamaratervezés

Hírlevél

Hirdetés