2024.03.28, Csütörtök
Elnyerte az Év háza díjat a Laterex templomrekonstrukciója
epulettar.hu

Elnyerte az Év háza díjat a Laterex templomrekonstrukciója

epulettar.hu

2018.10.05. 10:04 - Veres Ida

A középület kategóriában elismert budapesti Tours-i Szent Márton plébániatemplom az építész eredeti szándékát megtartva, ám izgalmas megoldásokkal bővítve újult meg.

Hirdetés

Elnyerte az Év háza verseny középület kategóriájának első díját a budapesti Tours-i Szent Márton-plébániatemplom. A Berecz Tamás és Batári Attila építészpáros, valamint a Laterex Zrt. közös munkájával rekonstruált 1985-ös épület teljes körű épületszerkezeti és energetikai felújításon, valamint funkcionális bővítésen esett át.

Az épület egyike a fontos budapesti Szent Márton emlékhelyeknek, mivel egy ereklye, a szent koponyacsontjának darabkája is megtalálható a templomban.

 

Huszonhárom pályázat, két kategória

A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége által kiírt, két kategóriában (családi ház és lakóépületek, valamint középület)  kihirdetett pályázatra idén 23 pályázat érkezett.

Az 500 ezer forinttal járó középület kategóriában átadott templomrekonstrukció azzal érdemelte ki az elismerést, hogy "a szerzőpáros alapos munkával felderítette az építész eredeti szándékát és szellemiségének mély átérzésével, új művet létrehozva rekonstruálta azt. A nyolcvanas évek elavult szerkezeteinek cseréjén túl átértelmezték a szakrális teret, valamint a belső közlekedés és a harangtorony szellemes és szerves, dramaturgiailag feszes kialakításával, magas szintű társművészeti teljesítménnyel újrafogalmazták a templomot" - méltatta a munkát Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész, az Év háza pályázat bíráló bizottságának elnöke.

LATEREX Építő Zrt.Iparági hírektemplomfelújításBudapest

Hírlevél

Hirdetés