2024.04.24, Szerda
Ezzel a megoldással teszi jobb minőségűvé a betoncserepeket a Sika
Illusztráció

Ezzel a megoldással teszi jobb minőségűvé a betoncserepeket a Sika

magyarepitok.hu

2019.10.28. 10:03

A svájci hátterű cég SikaControl 800 TC adalékszere javítja a beton minőségét, így az jobban ellenáll a természet kihívásainak.

Égetett agyag vagy betoncserép? Gyakran felmerül a kérdés a vásárlókban és így az őket kiszolgáló gyártókban is. Mindkét technológiának megvannak az előnyei és hátrányai, most azonban a Sika terméke segíthet abban, hogy a döntéshozó keze a beton felé hajoljon.

A betoncserepek előnyeit akkor lehet a legjobban kihasználni, úgy lehet a cserepeket ellenállóbbá és könnyebbé tenni, ha a szilárdságukat növelik. Ezt a tulajdonságot erősíti a SikaControl 800 TC adalék használata is, mely növeli a beton cementmátrixának tömöríthetőségét. A beton tetőcserepek minősége legfőképpen a pórustartalomtól és az azzal szervesen összefüggő testsűrűségtől függ, így ez jelentős előnyt jelent.

 

Hosszas kutatás után találták meg a jó formulát

A beton tetőcserepeket speciális, extruderes technológiával állíthatják elő, melynek hosszú tanulmányozásával a technológiai innovációban jártas Sika mérnökei kimutatták: a tömörítés hatásfoka növelhető

  • a cementmmátrix könnyebb tömöríthetőségével,
  • és az előállítás során használt tömörítő henger nagyobb súrlódásával.

A hagyományos adalékszerek csak az elsőként említett tömöríthetőséget növelik, azonban az előállítás közbeni tömörítő hengeres súrlódást csökkenthetik, mert ott kenőfilm réteget hoznak létre.

 

Számos előnyt mutat fel

A cég szakemberei földnedves betonok formamegtöltő képességének javítását célzó kutatásban arra jöttek rá, hogy néhány felületaktív adalékszernek vízmegtartó hatása van. Ez a hatás csökkenti a kenőfilm képződést, ami a betoncserepek gyártása esetén növeli a henger tömörítő hatását, így jobb minőségű betoncserép állítható elő. Ezek a tapasztalatok lehetővé tették egy kifejezetten az extruderes eljárással készülő betoncserép gyártásban használható adalékszer kifejlesztését: ez az adalékszer a SikaControl 800 TC.

Az adalékszer vízmegtartó tulajdonsága számos pozitív vonzattal jár, lehetővé teszi:

  • a földnedves beton irányított anyagáramlását,
  • magasabb víz-cement tényezőjű betonok kihordását a silóból a szállítószalagra,
    érzetre szárazabb beton előállítását,
  • a magasabb zöld szilárdságot (alaktartást),
  • azonos gépbeállítások mellett a jobb tömörítést és nagyobb terméksúlyt,
  • azonos víztartalom mellett nagyobb súrlódást biztosít a tömörítő hengernél a kevesebb kenőfilm-képződésnek köszönhetően,
  • végül pedig a termékek vastagságának és így súlyának potenciális csökkentését is.
Iparági hírekSika Hungária Kft.innovációtetőcserép