2024.03.19, Kedd
Fontos lépés a Tiszavasvári vegyipari gyára melletti hektárok újjáélesztésében
mti

Fontos lépés a Tiszavasvári vegyipari gyára melletti hektárok újjáélesztésében

mti, kozbeszerzes.hu, sunpharma.com

2019.10.18. 15:04 - Szabó Ákos

A Mészáros és Mészáros, valamint a Békés Drén konzorciuma a rendszerváltás előtti idők gyógyszeriparának hulladékát is eltakarítja.

Hirdetés

Kicsivel több mint 9 milliárd forintból élesztik újjá az ország egykori öt legfontosabb gyógyszeripari üzeme közé tartozó Alkaloida Vegyészeti Gyár hulladéklerakóját. A most is megbízói szerepet vállaló Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. (Nitrokémia) korábbi adatai szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvárin elhagyott téglagyári agyaggödrökben 1966-tól kezdődően vegyes összetételű ipari veszélyes hulladékokat, valamint toxikus, illetve biológiailag nem kezelhető szennyvizeket, szennyvíziszapokat helyeztek el.

Most az Opus Global Nyrt. érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft., illetve a Békés Drén Kft. kezd bele a kármentesítési munkálatok első ütemébe – derül ki a Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent adatokból. A mélyépítési megbízást nettó 9,098 milliárd forintért vállalta el a két cég, a feladatok 80 százalékát a Mészáros és Mészáros Kft. végzi el.

 

Közel száz éves gyár Kádár-kori hulladékától is megszabadulnak a vasváriak

A közbeszerzési tendert kiíró Nitrokémia várhatóan november közepéig köti meg a szerződést a nyertes konzorcium tagjaival. Az 1927-ben alapított tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár egykori hulladéklerakója 26 hektáron terül el. A cég a kezdetektől fogva pszichotróp növényi származékanyagok feldolgozásával is foglalkozik, jelenleg pedig az indiai hátterű SUN Pharmaceutical Industries Ltd. a tulajdonosa.

Iparági hírekMészáros és Mészáros Kft.Békés Drén Kft.Tiszavasvári

Hírlevél

Hirdetés