2024.03.19, Kedd
Újra nagyot ugrott az építőipar
Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Újra nagyot ugrott az építőipar

mti, magyarepitok.hu

2019.11.12. 09:08 - Hegedűs Gergely

A szeptemberi hónapban a termelési érték 477 milliárd forintra rúgott, ami az elmúlt években messze a legmagasabb havi kibocsátás.

Hirdetés

Szeptemberben az építőipari termelése 17,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az augusztusi 8,5 százalékos emelkedés után - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A havi termelési érték folyó áron 477 milliárd forintot tesz ki, ami az elmúlt években messze a legmagasabb kibocsátás.

Augusztushoz mérten 5,2 százalékkal nőtt az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése az előző havi csaknem 10 százalékos visszaesést követően.

Az év első kilenc hónapjában az építőipar termelése 28,0 százalékkal emelkedett a múlt év azonos időszakához mérve, ami eleve magas bázist képezett.


Az új szerződések állománya 60 százalékkal nőtt

Az épületek építése 18,7, az egyéb építményeké 17,2 százalékkal nőtt. A magasépítésben a lakó-, kulturális és ipari épületek építése, a mélyítésben az út- és vasútfejlesztési munkák eredményezték a növekedést.

Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállománya 7,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 53,8 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 20,6 százalékkal csökkent.   

A megkötött új szerződések volumene 60,0 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 16,6, százalékkal az egyéb építmények építésére vonatkozóké 98,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Szeptemberben útépítésekre és árvízvédelmi létesítmények építésére kötöttek nagy értékű szerződéseket - fűzte hozzá a KSH.

Iparági hírekKSHiparági elemzésépítőipar

Hírlevél

Hirdetés