2024.03.19, Kedd
Idén hat szakembert ismertek el a Lechner Ödön díjjal
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Idén hat szakembert ismertek el a Lechner Ödön díjjal

magyarepitok.hu

2019.12.06. 11:35 - Szabó Ákos

A jubileumi évre tekintettel a megszokott öt helyett hat díjat ítélt meg az ÉVOSZ az ágazat kiemelkedő képviselőinek. A szervezet évzáró gáláján még számos más kitüntetés és elismerést is átadtak.

Hirdetés

Délelőtti kezdettel tartották Budapesten az építőipar szakmai szervezete, az idén 30 éves Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) ünnepélyes évzáró közgyűlését.

Az építőipar termelési értéke a január-szeptemberi időszakban 28 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, éves szinten az idén 25-30 százalékkal bővülhet - mondta el Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára az ünnepi alkalmon. 

Nagy Ádám

Nagy Ádám szólt az építőiparra 2020-ban váró kihívásokról. Ezek között említette, hogy képzésekkel biztosítani kell a megfelelő munkaerőt, valamint a szabályszerűen működő cégek versenyképessége érdekében vissza kell szorítani a feketegazdaságot. Hozzátette:

a rendszerváltás óta eltelt időszakban nem volt két olyan egymást követő év, hogy az építőipar termelési értéke 10 százalékkal tudott volna emelkedni. Az elmúlt két évben viszont a bővülés üteme meghaladta a 20 százalékot, és ez a harmadik év is ilyen lesz.

 

Jelentős a bövülés, de vannak kihívások

Koji László, az ÉVOSZ elnöke értékelése szerint 2019-ben jó évet zárt az építőipar:

az ágazat termelési értéke az idén eléri a 4000 milliárd forintot, teljesítménye pedig 25-28 százalékkal bővülhet 2018-hoz képest.

Koji László szerint a jövő év teljesítményére hatással lesz, hogy az ágazat megrendelés-állománya 10 százalékkal csökkent, ezen belül a mélyépítés területén 22 százalékos a visszaesés. Úgy vélte, 2020 az állami szerepvállalás éve lesz a gazdaság élénkítésében, a lakossági bizalom erősítésében és a megrendelések területén is.

Koji László

 

Kitűnő és kitartó munkát ismertek el a Lechner Ödön díjak

Az eseményen adták át az ágazatban nagy presztízsnek örvendő nívódíjakat, melyekről külön cikkben számoltunk be, illetve számos szakmai díjat osztanak ki. Ezek között is kiemelkednek a Lechner Ödön díjak, melyek

az építésgazdaság területén dolgozó személyek elismerései, melyet hosszabb időszakon át végzett kimagasló, példamutató munka alapján lehet elnyerni.

A díjra a jelölések az építőipari ágazat érdekében végzett kimagasló szakmai és társadalmi tevékenységért, a hosszabb távon végzett kiemelkedő szakmai munkáért, illetve valamilyen jelentős sikeres építőipari alkotás létrehozásában végzett kiváló munkáért is érkezhetnek.

Miután az ÉVOSZ délelőtt közzétette az idén, a díj megalapításának 25. jubileumára való tekintettel a megszokott 5 helyett 6 díjazott örülhetett, illetve számos más, kiemelt jelentőségű elismerést is átadtak még az eseményen. A Lechner Ödön díjakat Koji László ÉVOSZ-elnök adta át.

 

2019. évben a Lechner Ödön díj kitüntetésben részesült:

Bajnok Sándor (Market Építő Zrt. műszaki igazgatója)

Laudáció: Húsz éve oszlopos tagja a Market Építő Zrt. műszaki csapatának. Tizenöt éve műszaki igazgatóként áll helyt nap mint nap az ország legnagyobb magasépítési feladatain. Kiváló vezető, aki számos ifjú kolléga pályafutását egyengeti a Marketben. Műszaki ismerete a legmagasabb színvonalú, különösképpen a szállodák és a műemléki felújítások területén. Felelősségtudat, minőség iránti elkötelezettség, pontosság, precizitás és eredményesség jellemzi személyét.

Bajnok Sándor

(A szakember munkájáról az idei év februári Hónap Mérnökeként részletes interjút adott lapunknak. - a szerk.)

 

Cseke Lajos (VIV Zrt. nyugalmazott vállalkozási igazgatója, szakértő)

Laudáció: Közel hat évtizeden át az elektromos szakiparban végzett kiemelkedő szakmai munkássága, az építőipari árképzés és kockázatfeltárás alapismereteinek terjesztésében, valamint a szakmunkásképzés korszerűsítése érdekében végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként, és ezen a területen az ÉVOSZ-ban végzett szakmai munkájáért.

Cseke Lajos

 

Dr. Nemes Géza (nyugalmazott vezérigazgató)

Laudáció: Az építőiparban végzett több, mint 50 évnyi és az ÉVOSZ alapítása óta a Szövetségben végzett 30 évnyi magas színvonalú szakmai munkája példaértékű életmű. Az aktív pályafutása során szerzett tapasztalatai az ÉVOSZ által alapított Mesterdíjat odaítélő kuratóriumban hasznosulnak.

Dr. Nemes Géza

 

Kassai Ferenc (építőmérnök, automatizálási szakmérnök)

Laudáció: Feladatai közé tartozott a lakóépületek komplex geodéziai munkái, távközlési tervezések irányítása, digitális térképek elkészítése. A közműnyilvántartás magyarországi bevezetésének és kidolgozásának egyik irányítója. A digitális felmérések hazai elterjesztésének elősegítője.

Kassai Ferenc

Munkája mellett szakmai fórumokat szervez, szaklapot szerkeszt, tanulmányokat készít. Az Országgyűlési Bizottságok munkájában szakértőként, az Európai Uniós Operatív Programok Monitoring Bizottsági tagként képviseli a szakmát. Közéleti és társadalmi tevékenységet harminc éve folytat. A Magyar Mérnöki Kamara és az ÉVOSZ közötti szakmai kapcsolatok erősítésének elkötelezett híve.

 

Tratnyek István (FŐBER Zrt. építészmérnök, projektvezető)

Laudáció: A FINA 2017. Úszó-, Vizilabda-, Műugró-, Műúszó-, Nyíltvízi Világbajnoksághoz kapcsolódó Komjádi és Hajós-Széchenyi uszodák felújításának lebonyolítási/műszaki ellenőri projektvezetője.

A Puskás Aréna kivitelezési/megvalósítási igazgatójaként a teljes kivitelezési fázis mérnök irányítója, lebonyolítási vezetője, a műszaki ellenőrök felelős vezetője volt, projektvezető-helyettes. Kiemelkedő szerepe volt a projekt sikeres megépítésében.

Emberi magatartása, közösségi szerepe kiemelkedő.

Tratnyek István

 

Vladár János (IMOLA Konstrukt Kft. építésvezetője)

Laudáció: 48 éve, megszakítás nélkül a kivitelező építőiparban dolgozik. Ez alatt az idő alatt hatalmas szakmai tapasztalatra tett szert, melyet a hétköznapokban a létesítmények kivitelezésének magas színvonalú szervezésében és a minőségi munka érdekében kamatoztat. Több fiatal kolléga nőtt fel a keze alatt és váltak önálló szakemberré. Szakmai munkája és emberi magatartása példaértékű.

Vladár János

 

Az ágazat meghatározó többi díját osztották még ki

Az Etyek-Bicske-Tarján összeköttetését biztosító kerékpárút aluljárójának sajtolásos technológiával kivitelezett munkáiért a SYCONS Tanácsadó, Építőipari Fővállalkozó Kivitelező és Tervező Kft .kapott Építőipari Mesterdíjat, itt a kivitelező a fővállalkozó Útéppark Kft. volt. A díjat Szalai János, a Sycons ügyvezető igazgatója vette át.

Szintén Építőipari Mesterdíjat vehetett át a Pannon Park Biodom térlefedés acélszerkezet tervezési munkáiért az ARC-S Engineering & Design Kft.-t képviselve Bükkösi Raymond, építőmérnök, felelős statikus tervező, valamint Dr. Merczel Dániel építőmérnök, statikus tervező. Szintén a Biodóm projekt acélszekezet-gyártás-szerelés munkáiért pedig Ethleib Ádám építőmérnök, projektvezető, valamint Novák István építőmérnök, felelős műszaki vezető. A projekt generálkivitelezője a Market Építő Zrt.

 

Átadták a Mérnöki Kamara elismeréseit

A Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata idén magasépítés és mélyépítés területén is egy-egy, a kivitelezést külön elismerést díjat adományozott, melyeket Kiss Jenő, az Építési Tagozat elnöke adott át.

Horváth Helga Ida építőmérnök az ARCHIBONA Kft projektvezetője, a Hegyvidéki Kulturális Szalon alkotásért kapta meg az Építési Alkotó Díjat. Feczkó Róbert építőmérnök, az A-Híd Zrt. projektvezetője pedig az érdi Szent István úti műtárgyak (közismertebb nevén Szent István vasúti híd) megvalósításáért.

Feczkó Róbert

A tervezőkkel való kiemelkedő kivitelezői együttműködésért is járó Sándy Gyula díjat a Magyar Építész Kamarától megosztottan a Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka és környezete megvalósításáért Ámon Kornél és Papatyi Balázs kapta (Papatyi Balázzsal, a kivitelező Magyar Építő Zrt. szakemberével a projektről interjút is közöltünk.)

Papatyi Balázs

Az Épületgépészeti Nívódíjat a Magyar Telekom székházán elvégzett munkájáért Ágoston István és Szíjjártó Gábor kapta meg.

Végül pedig az ÉVOSZ és a Budapesti Műszaki Egyetem közös Gazdaságos Családi Ház témájú pályázatának díjazottjai Módi Mariann, Molnár Tamás és Szigetvári Balázs lettek.

Galéria

Iparági hírekÉVOSZMarket Építő Zrt.Imola Konstrukt Kft.Főber Zrt.VIV Zrt.Útéppark Kft.Sycons Kft.nívódíjakARC-S Engineering and Design Kft.A-Híd Zrt.Archibona Kft.Magyar Építő Zrt.

Hírlevél

Hirdetés