2024.04.19, Péntek
Gyorsabb állami és önkormányzati kifizetéseket kér az ÉVOSZ a stabil építőipar érdekében
Illusztráció: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Gyorsabb állami és önkormányzati kifizetéseket kér az ÉVOSZ a stabil építőipar érdekében

magyarepitok.hu

2020.03.20. 10:08 - Szabó Ákos

A hazai GDP jelentős részét kitevő ágazatban lassulásokat tapasztaltak a vállalatok az elmúlt héten. Az építőipari megrendelésének 60 százalékát kitevő állami és önkormányzati projektek gyorsított kifizetése biztonságot adna a legkisebb cégeknek a koronavírus okozta helyzetben is.

Hirdetés

Nemrég beszámoltunk arról, hogy az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) már a koronavírussal kapcsolatos első közleményében jelezte: bevételek nélkül hamar bajba kerül a vállalatok többsége.

Ennek felel meg az közlemény is, melyet Koji László elnök adott ki péntek reggel. Ebben leírja: az ÉVOSZ mind a tervezési mind a kivitelezési folyamatoknál helyenként lassulást tapasztalt ezen a héten.

 

5 napos kifizetési határiditőt kérnek a kormánytól és az önkormányzatoktól

Mivel az ágazatot kitevő vállalkozások erősen tartanak a likviditási helyzetük romlásától, az ÉVOSZ kéréssel fordult a kormány felé.

Az állami és a települési önkormányzatok megrendelésére építőipari munkáknál, a szokásos 30, illetve 60 napos fizetési határidő helyett 5 munkanapon belüli számlakifizetést szorgalmaznak.

Ez a tervezési, kivitelezési, műszaki-mérnöki és lebonyolítói munkálatokra is vonatkozik.

 

A legkisebb cégeknek segítene a legtöbbet

A közlemény hangsúlyozza: az építőipar 2020. évi megrendelési állományának mintegy 60%-a állami, önkormányzati megrendelések teszik ki. Ezzel párhuzamosan költségeik meghatározó részét, mintegy 50-60%-át pedig a foglalkoztatáshoz kapcsolódó kiadások teszik ki.

Így a szigorított állami és önkormányzati kifizetési határidők javítaná a vállalkozások likviditási helyzetét és így hozzájárul a munkavállalók minél szélesebb körben való továbbfoglalkoztatásához.

Az 5 munkanapon belüli kifizetés az építőiparra jellemző nagy számú mikróvállalkozás és önfoglalkoztatók részére is lehetővé teszi a stabilabb működést.

Iparági hírekkoronavírusépítőipari cégekÉVOSZ

Hírlevél

Hirdetés