2024.02.27, Kedd
Digitális állványtervezés a hatékony kivitelezésért
Ilusztrációk: Layher Kft.

Digitális állványtervezés a hatékony kivitelezésért

magyarepitok.hu

2020.07.22. 14:00 - Gyöngyösi Klaudia

Az építőipari vállalkozók, akik együtt dolgoznak a Layher ügyfelekkel, a hatékony és zavartalan építési folyamatoknak köszönhetően nagyfokú tervezési biztonságra, költségellenőrzésre és mindenekelőtt időben befejezett projektekre számíthatnak.

Hirdetés

Mivel már az építőiparban is egyre nagyobb mértékben hódít teret a digitalizáció, a Layher kifejlesztette digitális állványtervező koncepcióját,az átlátható és hatékony megvalósítás érdekében. Az állványozásban is kiemelkedően fontos a profi műszaki tervezés, hiszen a hatékony működés mellett óriási költségcsökkentési lehetőséget rejt magában.

A Layher partnerei sikere érdekében, feltette magának a kérdést, hogy hogyan lehet az építőiparban alkalmazott BIM - Building Information Modeling – koncepciót az állványozásra is adaptálni, hiszen a bevált Layher rendszerek lehetővé teszik a gyors és biztonságos munkavégzést, azonban nem tartoznak a tényleges épületstruktúrához. Ezenkívül az állványok önálló szerkezetként is alkalmazhatók, mint például hidak, lépcsők, lépcsőtornyok.

 

 2019-ben a Bauma szakvásáron a Layher bemutatta a Scaffolding Information Modeling, röviden Layher SIM rendszerét, amely a folyamatok digitalizálásával segít az állványozást még hatékonyabbá tenni.

 

SIM, az állványozás jövője

A SIM-mel a Layher egy 3D modelleken alapuló koncepciót dolgozott ki az állványozási folyamatok digitalizálására, mely lefedi az összes fő tényezőt, ami befolyásolja az állványozást a tervezéstől kezdve, a logisztikán át, a kivitelezésig.

A Layher SIM nem csak lehetővé teszi az állványozók számára az állványszerkezetek hatékonyabb megtervezését, összeszerelését és kezelését, hanem a BIM-mel együtt, egymást kiegészítve használható. A SIM részeként az integrált Layher szoftvermegoldás, a LayPLAN SUITE egy rendkívül hatékony eszköz az ügyfelek kezében. A felhasználóbarát LayPLAN CLASSIC segítségével az előre meghatározott állványozási munkák könnyen és gyorsan megtervezhetők. A komplexebb mérnöki tervezést igénylő állványszerkezetekhez pedig a LayPLAN CAD ajánlott.

 

Helyszíni tervezés és ütemezés

Az állványszerkezetek megbízható 3D-s tervezése csak egy a sok előny közül. Ehhez hozzáadódik még az állványzat valósághű megjelenítése, amely lehetővé teszi a munka összehangolását más szakágakkal, valamint az építési sorrend szimulációja. További előny a megtervezett állványzat exportálási lehetősége a statikai programokba, valamint az anyaglisták és a felépítési vázlatok könnyű kinyerése.

Az átláthatóság minden munkafolyamatnál a költségek csökkenését, valamint a biztonság és a jövedelmezőség növekedését eredményezi. Amikor az építőipari vállalkozók együtt dolgoznak a Layher állványokat építő ügyfelekkel, a hatékony és zavartalan építési folyamatoknak köszönhetően nagyfokú tervezési biztonságra, költségellenőrzésre és mindenekelőtt időben befejezett projektekre számíthatnak.

LayPLAN SUITE – Integrált szoftvermegoldás az állványtervezéshez

LayPLAN CLASSIC

A LayPLAN CLASSIC modullal könnyen és gyorsan konfigurálhatók a Layher Allround és a Blitz rendszerhez egyedi állványmegoldások, legyen szó akár homlokzati állványokról, szerelőállványokról vagy szabadon álló tornyokról, ideiglenes tetőkről.

LayPLAN CAD

A LayPLAN CAD lehetőséget biztosít komplexebb állványszerkezetek mérnöki pontosságú, háromdimenziós tervezésére. Központi eleme egy átfogó elemkatalógus, amely a szerkezet drótvázas ábrázolása mellett lehetővé teszi az állványelemek valósághű 3D-s megjelenítését is.

LayPLAN MATERIAL MANAGER

A LayPLAN Material Manager segítségével az összetevők előnézeti képekkel együtt megjeleníthetők és opcionálisan beilleszthetők a nyomtatásba is. Az elemek így gyorsabban beazonosíthatók mind a raktárban, mind a helyszínen történő összeszerelés során.

LayPLAN VR VIEWER

Az ingyenes LayPLAN VR Viewer lehetővé teszi az állványszerkezetek virtuális túráit, valósághű térbeli ábrázolással a teljes állványzatról és annak környezetéről.

LayPLAN TO RSTAB

A LayPLAN TO RSTAB segítségével lehetővé válik a LayPLAN CAD-ben megtervezett Layher Allround állványzatok kényelmes és gyors átvitele a Dlubal RSTAB programba. Nincs szükség újra modellezni az állványt a statikai számításhoz, így felhasználók hatalmas időmegtakarítást érhetnek el.

A LayPLAN SUITE integrált szoftvermegoldással kapcsolatos további információk megtalálhatók ide kattintva a Layher Kft. weboldalán.

 

 

Galéria

Iparági hírekLayher Kft.állványzatállványozásinnovációépítőipar

Hírlevél

Hirdetés