2024.03.29, Péntek
Sokrétű kihívások – Wavin válaszok
Wavin

Sokrétű kihívások – Wavin válaszok

Wavin

2020.09.16. 07:53

Az Érd Fenyves-Parkváros Köznevelési Centrum szikkasztómező telepítésénél a Wavin biztosította az esővíz kezelését.

A tanuszodával és sportcsarnokkal felszerelt általános iskola projekthez a Wavin a Q-Bic Plus akadálymentesen ellenőrizhető és tisztítható, moduláris esővízszikkasztó blokkokból álló szikkasztómezővel járult hozzá, melynek telepítése 2020 július folyamán valósult meg.

Iskola lévén fontos volt a gyors telepíthetőség a tanévkezdéshez kötött fix átadási időpont tartása miatt, az üzembiztonság és így a hosszú távú megoldás, valamint a belső udvar méret korlátaihoz és teljes körű igénybevételhez való alkalmazkodás.

További kihívásokat jelentett, hogy az udvarnak folyamatosan használhatónak kell maradnia akkor is, ha alatta szikkasztómező van elhelyezve, tehát a terhelhetőség – a gépjárműveket is beleértve – fontos kritérium volt. A telepítést pedig nehezítette a köves a talaj, így a földmunka nem volt könnyű és a beépítendő termék ennek megfelelően robusztus és ellenálló kellett, hogy legyen. Cél volt a lehető legkevesebb földmunkával kialakítható, megfelelő kapacitású mező.

A Q-Bic Plus szikkasztó mindezeknek a kívánalmaknak maradéktalanul megfelel.

Úgy fejlesztették, hogy teljes körű tervezési szabadságot, optimális teljesítményt és akadálytalan hozzáférést biztosítson, így minden probléma könnyen azonosítható és orvosolható legyen.

Az ellenőrző be- és kimeneti nyílások szinte bármilyen irányból és helyzetben elhelyezhetők a szikkasztómezőn, bármilyen alakú mező kialakítható. Itt 2 soros mező került telepítésre, amely az udvar alakjához idomult. A Q-Bic Plus ellenáll egyrészt a gépkocsi terhelésnek, másrészt a kedvezőtlen talajkörülmények sem okoznak kárt a termékben. Kialakítása révén 95 %-os szikkasztási kapacitással rendelkezik, a maximális térfogatot rendelkezésre hagyva a funkció betöltésére. Jelen esetben ez 1456 darab blokkot jelentett, amely 645 m3 elszikkasztását oldja meg.

Köszönhetően a könnyű súlynak, a cipelést megkönnyítő kézi markolatnak és a járható felső lapnak, a Q-Bic Plus fele annyi idő alatt beépíthető, mint a hasonló szikkasztó rendszerek. Az intelligens, integrált csatlakozókkal ellátott blokkok könnyen összeilleszhetők, összeszerelésük nem igényel külön dugókat vagy klipszeket.

A szabadon elhelyezhető ellenőrzési pontok és a 370 négyzetméteres kétirányú, belső vizsgálócsatorna lehetővé teszik a CCTV kamerák, illetve tisztító berendezések szabad mozgását, amely kevesebb vizsgáló és tisztító aknát eredményez. A tisztíthatóságnak köszönhetően hosszútávon adott az üzembiztonság és nem kell blokkcserére vagy egyéb beruházásokra gondolni, ami egy önkormányzati fenntartású intézmény esetében kiemelten fontos.

A Wavin Q-Bic (Plus) fejlesztése volt az első tisztítható szikkasztóblokk a piacon, ami mostanra bizonyított; kedveltségre és ismertségre tett szert a szakmában.

Így nem véletlen, hogy ennél a projektnél is ez került betervezésre és a kivitelező biztos lehet benne, hogy beépítésével nem merülnek fel garanciális vagy egyéb problémák a későbbiek folyamán sem.

 

 

Iparági hírekWavinvízgazdálkodásÉrd