2024.03.29, Péntek
Időutazás a vasúti váróban – emléktáblát kapott Kaposvár nívódíjas épülete
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Időutazás a vasúti váróban – emléktáblát kapott Kaposvár nívódíjas épülete

magyarepitok.hu

2020.10.27. 13:12 - Kalácska-Nagy Nóra

A több mint százéves, ma már műemlékké nyilvánított állomásépületet a ZÁÉV rekonstruálta.

Hirdetés

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a ZÁÉV Zrt. kivitelezésében megújult kaposvári vasútállomás Építőipari Nívódíjban részesült 2019-ben. Kedden pedig ünnepélyesen felavatták az épület elismerését hirdető táblát.

Az eseményen felszólalt Nyiszter Tamás Antal, a MÁV Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese, Peresztegi Imre, a ZÁÉV Zrt. elnöke, Dr. Tóth János, a Közlekedéstudományi Egyesület főtitkára, Szita Károly, Kaposvár polgármestere és Pallay Tibor, az Építőipari Mesterdíj Alapítvány elnöke.

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

3000 négyzetméteres épület újult meg

Peresztegi Imre beszédében elmondta: nem volt egyszerű feladat az épület teljes felújítása, már csak nagysága miatt sem, hiszen az állomás több mint 3000 négyzetméteres. Az elnök kiemelte:

fontos organizációs és logisztikai feladatokat is végeztek a projekt során, ugyanis a felújítás alatt a zavartalan vasúti forgalmat is fenn kellett tartani.

A szakember hangsúlyozta továbbá az épület pinceszerkezetének megerősítésének feladatát, mint jelentős kihívást.

A beszédek után az emlékplakettek átadása következett, melyből a generálkivitelező mellett az alvállalkozók is részesültek. Név szerint

  • a ZALA-ELEKTRO Kft. (Zalaegerszeg)
  • a PK-É.H.K. Építészeti Hídépítési és Kereskedelmi Kft. (Pécs)
  • és a Kapos-Kész Kft. (Kaposvár)

Restaurálhatóvá vált az eredeti építészeti formavilág

A Műemlék helyreállítás, építmény rehabilitáció kategóriában díjat nyert vasúti létesítményről korábban a ZÁÉV projekt főmérnökével, Diós Andrással készítettünk interjút. A szakember számos érdekes részletet elárult az értékmentő munkáról.

A Pfaff Ferenc tervezte jellegzetes hármas tagozódású főépület állaga az eltelt évszázad alatt leromlott, a világháború során még bombatalálat is érte. Így a MÁV Zrt. felújítási programjában az elsők között kezdődött meg az állomás rendbetétele.

A rekonstrukció tervezői jelentős műemléki kutatást végeztek, és több tervet, eredeti fotót és rajzot találtak, amelyek felhasználásával autentikussá tették a felújítást.

A falkutatás több olyan részletet is feltárt, amelyekkel restaurálhatóvá vált az eredeti építészeti formavilág és a díszítőfestés. Mind emellett megújult a mai kornak megfelelően az épületgépészet és villamosság, a vasútüzem biztonság technológia, valamint a kormányablakkal új funkcióval is bővült a létesítmény.

Galéria

Iparági hírekZÁÉV Építőipari Zrt.MÁVKaposvárvasútépületfelújítás

Hírlevél

Hirdetés